Slovenija
33 ogledov

Matoz ne sme biti najboljši

matoz_010_191208_bam Žurnal24 main
Franci Matoz je z razkrivanjem svojega osebnega življenja v medijih kršil odvetniški kodeks, meni odvetniška zbornica.

Častno razsodišče Odvetniške zbornice Slovenije, ki so ga sestavljali predsednik Rok Koren in člana Rok Čeferin ter Daniel Katalanič, je ugotovilo, da je šel Franci Matoz čez rob v aprilski reviji Jana, v kateri je bil objavljen intervju z njim pod naslovom: "Najboljši sem, zakaj bi to skrival?".

Razsodišče je zato Matozu izreklo opozorilo, naj v bodoče ne nastopa v javnosti brez potrebe ali pa naj se vsaj izogiba poudarjanju svojih sposobnosti ter razkrivanju privatnega življenja.

Ljubimec, ljubitelj luksuza in lepote ...
Razsodišče ugotavlja, da je Matoz kršil kodeks odvetniške etike, ker je v članku izdajal podrobnosti svojega življenja, ki niso v zvezi z odvetniškim poklicem. Za razsodišče je bilo spornih kar nekaj izjav, med drugim o tem, kakšen ljubimec je: "Če se odločim da osvojim neko srce, ga res. Tako je bilo pri Damjani." (Matozova spremljevalka, op. p.).

Matoz je v intervjuju med drugim še dejal, da ljubi prestižne znamke avtomobilov in oblek, razlaga, kakšne kreme za kožo uporablja, pravi, da je dobrohoten, ker da zagovarja tudi preproste ljudi in to velikokrat brezplačno ... Zbornico je zbodlo tudi prikazovanje vbrizgavanja botoksa in diamantno luščenje kože na fotografijah.

"Sem slavna osebnost ..."
Razsodišče ni sledilo Matozovemu zagovoru, da je postal slavna osebnost, in da ima javnost pravico izvedeti več o njegovi zasebnosti, s tem pa zanj ne veljajo več določila Kodeksa odvetniške poklicne etike.

Prav nasprotno, intervju za Jano je po mnenju razsodišča s konca novembra šolski primer kršitve kodeksa, ki odvetnikom nalaga, naj se izogibajo nepotrebnim nastopom v javnosti, med morebitnimi nastopi pa naj se izogibajo izjav o privatnem življenju, premoženju, hobijih in podobno.

Razsodišče je sicer ugotavljalo tudi morebitno kršenje kodeksa v primeru Matozovega nastopanja v primeru Kobilarne Lipica in njegove izjave za Primorske novice. Razsodišče ni našlo konkretnih kršitev odvetniške etike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.