Slovenija
16 ogledov

Na cestah poledica in gneča

Zaradi poledice morajo vozniki voziti še posebej strpno. Na pot se odpravite dov Žurnal24 main
Ceste po državi so zaradi padavin in nizkih temperatur zelo spolzke, ponekod je tudi nevarnost poledice. Zaradi konca novoletnih praznikov bodo predvsem dopoldne zaradi tranzitnega prometa zelo obremenjene.

Zaradi spolzkega cestišča je na avtocesti v primorskih in štajerskih predorih hitrost omejena na 60 kilometrov na uro. Zastoji so pred koncem avtoceste mimo Novega mesta v Hrastju in naprej na hitri cesti Karteljevo - Trebnje, na zahodni ljubljanski obvoznici pred izvozom na Celovško cesto iz smeri Kozarij, pred koncem gorenjske avtoceste v Brezjah in naprej proti Radovljici, gost promet pa je na glavni cesti Gruškovje - Maribor in na primorski avtocesti pred cestninsko postajo Dane v smeri Italije. Cesta čez prelaz Vršič je prevozna samo za osebna vozila z verigami.

 

Kako voziti v takšnih razmerah

Policija v zimskih razmerah in zaradi možnosti poledice priporoča previdno vožnjo in prilagoditev hitrosti voznim razmeram. Vozniki naj zmanjšajo hitrost in povečajo varnostno razdaljo. Vozniki naj zavirajo narahlo in naj smeri vožnje ne spreminjajo sunkovito. Predvsem pa naj jim ne manjka strpnosti.

Ker se v nekaterih državah na Zahodu (Italija, Nemčija, Avstrija) božično-novoletne počitnice končujejo, se pričakuje precej povečan tranzitni promet z mejnih prehodov s Hrvaško proti Avstriji in Italiji. Obenem se na Hrvaškem počitnice nadaljujejo, zato se bo na smučanje odpravilo precej hrvaških turistov. Do zastojev na cestah lahko pride predvsem na mejnih prehodih, na cestah, kjer dvopasovne ceste prehajajo v enopasovne, in pred cestninskimi postajami.

Policija svetuje, naj se vozniki, ki prihajajo v Slovenijo s Hrvaške, izognejo najbolj obremenjenim mejnim prehodov, predvsem Obrežja in Gruškovja.

Udeležencem v prometu policija še priporoča, naj spremljajo prometne informacije in se, če je le mogoče, odpravijo na pot takrat, ko so ceste normalno prevozne in na cestah ni zastojev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.