Slovenija
17 ogledov

Na uradni izid bo treba še počakati

1/2
Žurnal24 main
Danilo Türk bo funkcijo predsednika lahko začel opravljati šele po objavi končnega izida volitev in prisegi v državnem zboru, kar bo najverjetneje 22. decembra.

 

Za vas smo pripravili še:

Po vmesnih neuradnih izidih predsedniških volitev, ki jih je po preštetju 992.303 glasovnic objavila državna volilna komisija, je Danilo Türk dobil 68,26 odstotka glasov, Lojze Peterle pa 31,74 odstotka glasov volivcev. Razlika med novoizvoljenim predsednikom Slovenije Türkom in Peterletom je več kot 359.000 glasov.

Volilna udeležba je bila po delnih, neuradnih podatkih 57,78 -odstotna, kar je za malenkost več kot v prvem krogu, ko je glasovalo 57,67 odstotka ali 994.038 volilnih upravičencev.

Delnim izidom bodo do 12. ure prišteli glasovnice, ki so jih poslali oskrbovanci domov za starejše, volivci, ki so na zdravljenju v bolnišnicah, prestajajo kazen zapora ali so v priporu, in so predhodno najavili, da želijo glasovati po pošti.

Türk z ženo Barbaro in političnima podpornikoma Golobičem in Pahorjem © BOBO

 
Končni uradni izidi pa bodo znani šele, ko bodo prešteli tudi glasovnice iz tujine, poslane v Slovenijo po pošti, vendar glede na veliko razliko izida ne morejo več spremeniti. Upoštevali bodo vse glasovnice, ki bodo prispele do 19. novembra.

Volilni uspeh navdušuje in zavezuje
Šele takrat in po prisegi v državnem zboru bo Türk lahko prevzel funkcijo predsednika države in začel opravljati vse naloge, pooblastila in pristojnosti, ki jih ima po ustavi. To se bo najverjetneje zgodilo 22. decembra, sedanjemu predsedniku Janezu Drnovšku pa bo samodejno pripadel naziv nekdanjega predsednika.

Zmagovalec drugega kroga predsedniških volitev je prvem nastopu v tiskovnem središču dejal, da želi delovati v skladu s svojim predvolilnim geslom: "Predsednik, ki združuje in name se lahko zanesete." Zahvalil se je vsem volivkam in volivcem, ki so s svojimi glasovi izrazili voljo ljudi v Sloveniji in dejal: "Ljudje na Slovenskem so spregovorili. Povedali so, kaj hočejo in to nas vse zavezuje," je dejal Türk. Ob tem se je posebej zahvalil vsem tistim, ki so pomagali pri volilni kampanji. "Volilni uspeh navdušuje in zavezuje," je poudaril.

Klofuta za vlado premierja Janeza Janše
Zmaga Danila Türka odmeva tudi v tujih medijih, predvsem pri naših sosedih na Hrvaškem, v Italiji in Avstriji. V italijanskem tisku tako na regionalni kot državni ravni menijo, da je izid volitev negativno znamenje za desnosredinsko vlado Janeza Janše. "Socialdemokrat Danilo Türk, prestižna nekdanja desna roka Kofija Anana na vrhu Združenih narodov, je premočno zmagal v drugem krogu predsedniških volitev. Njegova zmaga pa napoveduje težke mesece za desnosredinsko vlado Janeza Janše do prihodnjih državnozborskih volitev, ki bodo jeseni leta 2008," pišejo v časniku La Repubblica.

Za najbolj brani avstrijski tednik Krone je poraz Alojza Peterleta "klofuta za vlado premiera Janeza Janše", dunajski Kurier pa opozarja, da je Türku "v volilnem boju koristila priljubljenost socialdemokratskega vodje opozicije Boruta Pahorja".

Hrvaški časnik Večernji list poroča, da so Slovenci s podporo Türku pokazali, da si želijo sprememb v aktualni politiki. "Obenem analize poudarjajo, da so levousmerjeni volivci prisluhnili svojim voditeljem in disciplinirano odšli na nedeljske volitve," dodaja zagrebški časnik.
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.