Slovenija
1 ogledov

Nafta dosegla zgodovinskiih 100,00 $

Že prvi dan novega leta so cene nafte poletele do rekordnih vrednosti. Žurnal24 main
Cena nafte na newyorški borzi je prvič doslej dosegla mejo sto dolarjev za sod.

Cena sodčka (159 litrov) surove nafte s februarskim rokom dobave se je med prvim dnem trgovanja v novem letu povišala za cele štiri dolarje in dosegel raven 100,00 dolarja, s čimer se je dotaknila magične meje. Pozneje se je sicer cena znova nekoliko spustila. Dosedanji rekord je bil dosežen 21. novembra, ko je bila nafta vredna 99,29 dolarja.

Analitiki razloge za tako velik dvig cen vidijo v nestabilnih razmerah po svetu in šibkem dolarju. Med dogodki na tujem izpostavljajo nasilje v dveh članicah združenja izvoznic nafte Opec: Nigeriji in Alžiriji. V Nigeriji so oboroženci v torek napadli osrednje območje tamkajšnje naftne industrije, pri čemer je umrlo trinajst ljudi. Obenem je ceno nafte v nebo dvignil še strah pred prenizkimi domačimi zalogami, govorice o prekinitvi naftnega trgovanja z Mehiko in napoved o znižanju obrestnih mer, zaradi česar bo padla vrednost dolarja.

Cene nafte so v letu 2007 zrasle za skoraj 60 odstotkov, kar je največji skok v zadnjih desetih letih. Razlogi so predvsem naraščajoče povpraševanje Kitajske in drugih držav v razvoju ter omejene predelovalne zmogljivosti držav proizvajalk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.