Slovenija
10 ogledov

Nafta v nebo, Gazpromu še ni dovolj

V negotovih časih na delniških trgih vse več vlagateljev vlaga v dobrine, cene t Žurnal24 main
Po kratkotrajnem znižanju cen nafte so te znova poskočile vse do rekordnih 142 dolarjev za sod. Medtem pa prvi mož Gazproma napoveduje nova visoka nihanja.

Ameriška zahodnoteksaška lahka nafta z avgustovskim dobavnim rokom je tako med dopoldanskim trgovanjem na londonski borzi dosegla ceno 141,71 dolarja za sod (159 litrov), medtem ko je bilo za severnomorsko nafto vrste brent treba odšteti že 141,98 dolarja.

Vlagatelji bežijo z delniških trgov
Slabe novice so dodatno vplivale na nov padec indeksov na svetovnih borzah, ki so dosegle trimesečno dno. Borzni analitiki razlagajo, da v sedanjih nepredvidljivih razmerah veliko vlagateljev odhaja z borznih trgov in svoj denar vlagajo v dobrine, kot so kovine ali kmetijski izdelki. Tako je zlato te dni po nekaj mesecih znova prebilo mejo 900 dolarjev za unčo, cene koruze pa sploh dosegajo rekordne vrednosti.

Miller o "radikalnih cenah"
Da organizacija proizvajalk nafte OPEC, ki je imela nekoč v rokah glavne vzvode pri določanju cen črnega zlata, nima več vpliva, je v intervjuju dejal prvi mož ruskega energetskega giganta Gazprom Aleksej Miller. Napovedal je "visoka nihanja cen črnega zlata in plina", ki naj bi se končala s cenami na "radikalno novi ravni".

Predsednik uprave Gazproma je sicer ta mesec že napovedal, da bi se cena črnega zlata lahko povzpela do 250 dolarjev za sod.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.