Slovenija
149978 ogledov

Najhuje šele prihaja: Takšno bo vreme za vikend in naslednji teden

Vročinski val Evropa
1/3
Severe Weather Europe
V soboto so predvsem na severu in severovzhodu države možna krajevna neurja.

Po trenutnih izračunih se bo greben hladnejšega zraka, ki trenutno tiči nad severozahodom Evrope pomaknil proti jugovzhodu. Posledično lahko pričakujemo na nov prehod vremenske fronte, ki nas bo dosegla v soboto.

V naši neposredni okolici se bodo pojavljale nevihte, ki bodo zaradi pregretosti ozračja lahko tudi močnejše narave. Trenutni visoko resolucijski meteorološki modeli nakazujejo potencialen razvoj močnih neviht, ki bodo nastajale ob meji z Avstrijo. Povsem mogoče je, da se bodo nevihte pojavljale tudi drugod po Sloveniji, napovedujejo vremenoslovci portala Neurje.

V preteklosti je bil v Ljubljani najdaljši vročinski val leta 1994, ki je trajal 20 dni. Tokrat se je tretji vročinski val marsikje začel že v soboto, vendar je bil v nedeljo prekinjen, saj smo bili pod vplivom oslabljene vremenske fronte nad območjem Alp.

Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v Ljubljani v zadnjih dneh opažajo povečano število bolnikov zaradi vročinskega vala. To so znaki tega življenjsko ogrožujočega stanja. 

Na portalu Ciklon pa opozarjajo, da nas čakajo vroči dnevi, ki si bodo sledili eden za drugim, bo pa ta vročina precej zoprna, saj bo relativna vlažnost v ozračju precej visoka. Vremenske fronte bodo večinoma potovale severno od Alp in načeloma ne bodo imele večjega vpliva na vreme nad Slovenijo.

vročinski val Italija | Avtor: Epa Epa

Ozračje ne bo ravno stabilno, saj bo od jugozahoda v višinah pretekel topel in vlažen zrak. V spodnjih plasteh pa bo prevladoval veter vzhodnih smeri. Ob približevanju kakšne kaplje s hladnejšim zrakom pa bo tudi po nižinah zapihal jugozahodni veter. Nekaj takega lahko pričakujemo v soboto, ko se nam bo od zahoda približala dolina s hladnejšim zrakom in fronto nad Alpami.

"Precej podobno kot preteklo nedeljo lahko nastanejo krajevne plohe in nevihte, ki bodo lahko trosile tudi točo. Ker bo subtropski anticiklon z lahkoto odbil tale napad, bo prišlo v nedeljo le do manjše osvežitve. Dogajanje bo lahko precej podobno prejšnji nedelji, saj bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše. Temperature bodo za nekaj stopinj nižje, sicer pa bodo verjetno v nedeljo še vedno večinoma presegle +30 °C," pišejo vremenoslovci portala Ciklon.

V prihodnjem tednu bo stanje podobno, vročina na Balkanu bo še nekoliko bolj pritisnila, ponekod bo lokalno tudi do +45 °C. V drugi polovici naslednjega tedna bo območje visokega zračnega pritiska nad vzhodno Evropo oslabelo in se okrepilo nad jugozahodno Evropo oz. severnim delom Atlantika.

Jutri bo sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, popoldne in zvečer bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ponekod bo pihal severni veter, najvišje temperature bodo med 30 °C in 36 °C.

V petek bo sončno in vroče, v gorskem svetu lahko nastanejo vročinske nevihte, ponekod bo zapihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 30 °C in 36 °C.

Vročinski val v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Hlajenje ob koseškem bajerju. Anže Petkovšek

V soboto bo večinoma sončno, popoldne bo več spremenljivosti, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 30 °C in 36 °C.

V nedeljo bo sončno in vroče, najvišje temperature bodo med 28 °C in 33 °C.

V ponedeljek bo sončno in vroče, pihal bo šibak veter vzhodnih smeri, najvišje temperature bodo med 30 °C in 36 °C.

Komentarjev 5
  • T_rex 18:37 11.julij 2024.

    res je vroce k u > pasic < & obcasn za_pase it na sprehod do reke\potoka malck nizi sam kaj k je ze skor vec ni = izhlapela ampak mokra brisaca pa se kr mau pomaga ampak me pol krvosese ...prikaži več komarke napadejo zato pa je se najboljs klima + mse kr doma u dnevn a`ne'de

  • dani5 11:38 11.julij 2024.

    Pretiravanje. Končno nekaj pravega poletja, kot je bilo včasih.

  • Štrikzajla 10:46 11.julij 2024.

    Moj sosed je ravno včerajnekaj kuril v centralni. Morda si je pripravil kopel v banji z vročo vodo. Res pa da ga od starosto že malo demenca meče....