Slovenija
18 ogledov

Največ 139 mrtvih

Žurnal24 main
Prihodnje leto naj na cesti ne bi umrlo več kot 139 ljudi.

To so vsaj želje vlade, ki je danes sprejela obdobni načrt za zagotavljanje varnosti cestnega prometa v letih 2010 in 2011. Z medsebojnim povezovanjem pristojnih organov na državni ravni z lokalnimi skupnostmi in civilno družbo naj bi čim bolj povečali izkoristek obstoječih virov in tako izboljšali varnost cestnega prometa.

Letos do minulega ponedeljka so slovenske ceste terjale 173 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa 213. Letošnje leto bo prvo v zgodovini Slovenije, ko bo zaradi posledic prometnih nesreč umrlo manj kot 200 ljudi.

Glede na nacionalni program je cilj vlade, da do konca leta 2010 na slovenskih cestah število mrtvih ne preseže 139, v letu 2011 pa, da število mrtvih na slovenskih cestah ne preseže številke 124. Kot so sporočili iz vlade, je to zelo ambiciozen in optimističen cilj, ki je težko uresničljiv, pa vendar mu je treba slediti in ga z učinkovitim vodenjem in nadziranjem skušati doseči.

Obdobni načrt med drugim vsebuje načrtovane preventivne dejavnosti, ki se nanašajo na pešce, problematiko alkohola, hitrost, uporabo varnostnega pasu ter varnost voznikov enoslednih vozil, varnost v turistični sezoni in varnost na nivojskih prehodih cest in železniških prog, pa tudi na aktivnosti ob začetku šolskega leta. Vse preventivne dejavnosti imajo tudi opredeljene nosilce posameznih aktivnosti in termine izvedbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.