Slovenija
5 ogledov

Nekdaj zatiral Čečene, zdaj v Sloveniji

Doku Gapurović Zavgajev (Foto: Ruska vlada) Žurnal24 main
Imenovanje novega ruskega veleposlanika Dokuja Zavgajeva, ki je bil nekoč proruski vodja problematične Čečenije, razburja opozicijo.

Predsednica komisije DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl (SDS) je tako za naslednji torek že sklicala nujno sejo komisije, njena stranka pa zahteva nujno sejo odbora DZ za zunanjo politiko.

Irglova meni, da je imenovanje 69-letnega Dokuja Zavgajeva šokantno. "Poteza Moskve, ki s tem imenovanjem zlorablja svojo moč, ki jo ima preko velikosti in vpliva države v relaciji s Slovenijo, kot eno izmed najmanjših članic EU, je naravnost nedostojna in neetična," pravi Irglova.

Poslanka je prepričana, da bi morala slovenska država dati resna pojasnila in nedvoumen odgovor, ali bo dala soglasje k imenovanju Zavgajeva, ki je "sokriv za zločine nad lastnim narodom, zaradi politike, ki jo je leta vodil in udejanjal".

Po mnenju SDS je bil Zavgajev "nosilec tiste politike, ki ni bila sposobna rešiti problemov, ki so pripeljali do vojnih spopadov". Kot dodajajo, je bil "zelo vpleten v vojno v Čečeniji", v času katere je prihajalo do grobih kršitev človekovih pravic.

Prvi vodja po zatrtju upora
Delo je poročalo, da je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev imenoval Zavgajeva za veleposlanika v Sloveniji. Zavgajev je bil po pisanju časnika prvi proruski vodja Čečenije. Na ta položaj se je povzpel po napotitvi ruskih vojakov v to nemirno rusko republiko na Kavkazu leta 1994. Najprej je opravljal dolžnosti predsednika čečenske vlade, predsednik pa je postal leta 1995. Leta 1996 se je moral s položaja umakniti, ker so glavno mesto Grozni zajeli čečenski uporniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.