Slovenija
0 ogledov

Nevarni virus na pohodu

Žurnal24 main
Na medmrežju se je pojavil nevaren virus Downadup, ki omogoča krajo finančnih in osebnih podatkov z vašega računalnika. Gre za eno največjih okuženj doslej.

Črva, ki se imenuje tudi  Confiker ali Kido, naj bi sprogramirali v Ukrajini. Za svoje delovanje izkorišča luknjo v varnostnem sistemu Windowsev. Njegov poglavitni cilj so omrežja podjetij, ki lahko nato hekerji "ugrabijo," poroča CNN.

Strokovnjaki družbe F-Secure, ki je specializirana za boj proti spletnim virusom, pravijo, da je zaenkrat sam namen virusa še neznan, glede na kodo pa lahko njegovi avtorji naknadno vplivajo nanj in mu pošljejo nove ukaze. V nekaj zadnjih dneh je število okuženih računalnikov eksponentno poraslo na osem milijonov. Microsoft je že pripravil varnostni popravek z oznako MS08-067, ki onemogoča vstop virusa v operacijski sistem računalnika.

Kako resna je grožnja?
Gre za eno največjih okuženj v zadnjih letih. Zaenkrat se sicer še ni izkazal za nevarnega (kraja identitet ali podatkov o kreditnih karticah), vendar se to lahko hitro spremeni.

Kje je najbolj razširjen?
V Evropi, ZDA in Aziji. Skoraj vedno so njegova tarča podjetniška omrežja, nekaj pa je bilo tudi napadov na domače računalnike.

Kako se širi?
Črv se ne širi po internetu ali spletni pošti. Se pa zelo hitro širi med računalniki, ki so priključeni v omrežje. V vaš računalnik lahko vstopi tudi tako, da na podlagi skeniranja podatkov podjetja ugiba vaše osebno geslo. Tretji način širitve je prek USB ključev.

Kaj počne?
Gre za zelo zakomplicirano kodo, ki strokovnjakom trenutno še ne daje odgovora, čemu je namenjena.

Kako lahko zaščitim svoj računalnik?
Najboljša rešitev je namestitev Microsoftovega popravka in najnovejših popravkov protivirusnega programa
na vseh računalnikih v v omrežju . Posebno pozornost je potrebno nameniti geslom, ki morajo biti zapletena in nelogična. Izključite tudi funkcijo "autoplay" oz. "auto open" ob priključitvi USB ključev.

Kaj pa, če je že okužil računanik?
S protivirusnimi programi je mogoče virus odkriti in odstraniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.