Slovenija
4 ogledov

Novo pismo, nove obtožbe

zgaga_040108_bobo Žurnal24 main
Novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc sta ob začetku predsedovanja Slovenije Evropski uniji napisala novo pismo, v katerem pozivata k preiskavi navedb o pritiskih na novinarje. Vlada je novinarja obtožila nove diskreditacije.
 
 

Očitno je šla obtožba spet prej na tuje kot na domače naslove.

Premier Janez Janša o pismu do danes ni vedel ničesar.

 
Blaž Zgaga, zaposlen na Večeru, in Matej Šurc z Radia Slovenija sta v pismu, ki sta ga zadnji dan leta 2007 poslala na več kot 350 naslovov doma in v tujini, pozvala prejemnike k pomoči pri ustanovitvi neodvisne komisije, ki bi preiskala njune navedbe iz peticije zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje.

Po njunih besedah je EU začela predsedovati država, v kateri 571 podpisnikov peticije opozarja na cenzuro in politične pritiske, njena vlada in parlament pa še naprej zavračata dialog z novinarji.

Zgaga in Šurc sta v pismu zapisala, da slovenska vlada in parlament nista uresničila zahtev mednarodnih novinarskih organizacij – Mednarodnega inštituta za tisk (IPI), Novinarjev brez meja (RSF) in Mednarodne zveze novinarjev (IFJ) – za ustanovitev neodvisne komisije, ki bi preiskala navedbe iz peticije. Komisija, h kateri pozivata, naj bi bistveno pripomogla k izboljšanju medijske svobode v Sloveniji.

"Razmere v Magu potrjujejo zahteve"
"Tudi najnovejši poskusi vplivanja na eno od revij kažejo, da je ustanovitev komisije potrebna," trdita novinarja, pri čemer imata v mislih nedavne dogodke pri imenovanju novega odgovornega urednika pri reviji Mag.

Na vprašanje, ali gre pri reviji za pritiske vlade na novinarje, kar je temeljni očitek novinarske peticije, je Zgaga odvrnil, da zavrača vsake pritiske na novinarje, tako s strani vlade kot kapitala. Po njegovih besedah je vlada pred sporom z lastnikom, ki ima v lasti revijo Mag izvajala pritiske na novinarje ob pomoči istega lastnika, ki sedaj izvaja pritiske na novinarje omenjenega tednika.

Zgaga je sicer glede Vesa Stojanova, ki ga je nadzorni svet Dela kljub nasprotovanju novinarjev imenoval za odgovornega urednika Maga, dejal, da "sopodpisniki peticije ne moremo odgovarjati za dejanja vsakega izmed nas". Stojanov je bil namreč sedmi podpisani pod septembrsko peticijo.

Zgaga in Šurc trdita, da vlada Janeza Janše zavrača dialog z novinarji. Vlada zatrjuje, da ji novinarji te možnosti sploh niso dali. © BOBO

 
Vlada: Zavajanje in širjenje neresnic
Vlada v odzivu na najnovejše pismo z obžalovanjem ugotavlja, da novinarja nadaljujeta širjenje neresnic, zavajanje domače in zlasti tuje javnosti o razmerah na področju svobode medijev v Sloveniji ter diskreditacijo Slovenije v času, ko ta predseduje Evropski uniji. Piscema vlada očita, da jo je vnovič postavila pred izvršeno dejstvo, saj je bila vlada s pismom seznanjena šele naknadno.
Obenem pri vladi zatrjujejo, da niso nikoli zavračali dialoga z novinarji, kot to trdita Zgaga in Šurc v svojem zadnjem pismu.

DNS stoji za obema novinarjema
Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je izrazilo podporo Zgagi in Šurcu ter hkrati z začudenjem sprejelo oster odziv vladnega urada za komuniciranje.
Kot so zapisali v društvu, sta novinarja zgolj izkoristila elementarno pravico vsakega državljana in izrazila mnenje o stanju v slovenskem novinarstvu. Vlada je dialog z organizacijami, ki predstavljajo slovenske novinarje, prekinila leta 2005, trdi DNS in med drugim navaja sprejamanje zakonov o RTV Slovenija in medijih ter zavračanje vseh pozivov, naj se politika neha vmešavati v delovanje gospodarskih družb.

Aktiv novinarjev protestira in obtožuje
Izvršni odbor Aktiva novinarjev Dela je v izjavi za javnost protestiral proti imenovanju Vesa Stojanova za odgovornega urednika revije Mag, saj je imenovanje "v popolnem nasprotju z mnenjem na Magu zaposlenih novinarjev". Ob tem v aktivu ugotavljajo nenačelnost novinarjev Maga, Stojanova in tudi predsednika Združenja novinarjev in publicistov ter nekdanjega odgovornega urednika Dela Petra Jančiča, ki naj bi v preteklosti tako ali drugače pomagali pri rušenju novinarske avtonomije. Novinarji Maga in Jančič očitke zavračajo, medtem ko Stojanov izjave ne komentira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.