Slovenija
39 ogledov

Oblaki krivi, da kometa ne bomo videli

Komet Panstarrs Reuters
Komet, ki naj bi bil najbolje viden danes in jutri, bo ostal skrit za oblaki. Opazovati pa ga bo mogoče še ves mesec. Konec leta astronomi napovedujejo prihod najsvetlejšega kometa zadnjih desetletij.

Nad Evropo zelo blizu Zemlje leti zelo svetel komet, imenovan C/2011 L4 ali Panstarrs. Ta se je Zemlji tako približal, da bi ga morali videti tudi s prostim očesom. Najbolje naj bi ga videli danes in jutri.

"Kometa danes in jutri zaradi oblačnega vremena ne bo videti, mogoče pa ga bo videti še do konca meseca, vendar ne bo več tako svetel," razlaga Janez Kos iz Astronomskega društva Labod.

Težje ga bo videti tudi zato, ker je v "neugodni poziciji za opazovanje". Kot pojasnjuje Kos, je treba vedeti, kje ga iskati. To je nizko nad obzorjem in blizu Sonca. "Najbolje je v nebo zreti takoj po sončnem zahodu," pravi Kos.

Komet Panstarrs bo znova viden šele čez približno 100.000 let.

A na ogled bodo še drugi kometi. Kot nam je pojasnil Kos, lahko komete s prostim očesom vidimo vsakih nekaj let. Naslednjega, za katerega napovedujejo, da bo še svetlejši, bomo opazovali že konec leta.

Prihaja najsvetlejši komet zadnjih desetletij

Novembra bo mimo Zemlje letel komet Ison, ki bo viden tudi podnevi, videti pa bo kot polna luna. Zemlji se bo približal na slabo polovico njene razdalje od Sonca in bo med najsvetlejšimi kometi zadnjih desetletij.

Da se Zemlji približuje velik komet, se da ugotoviti že dve leti prej. Kot nam je povedal Kos, se lahko natančno izračuna, kako velik in svetel bo. Nima pa nobenega vpliva ne na ljudi ne na ozračje.

Vsega sta kriva led in prah

Kometi so namreč nebesna telesa iz ledu in delov kamnin z opaznim dolgim repom. Načeloma so na obrobnih predelih Osončja, a včasih na svoji tirnici zaidejo v bližino Sonca, kjer led izpari in s sabo potegne tudi prah, pri čemer nastane rep kometa.

Komete so v preteklosti pogosto povezovali z vojnami, kugo ali kraljevo smrtjo. Za najslavnejšega velja Halleyjev komet, ki se našemu planetu približa vsakih 76 let. Nazadnje se je to zgodilo leta 1986.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.