Slovenija
689 ogledov

Odgovori na najpogostejša vprašanja v zvezi s štipendijami

dijakinja Profimedia
Bliža se začetek novega šolskega leta. Večina šolarjev in njihovih staršev se te dni ukvarja s kupovanjem šolskih potrebščin, nekateri pa te dni urejajo tudi dokumente za štipendije.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) se vsako leto ob zaključku in začetku novega šolskega oziroma študijskega leta, srečujejo s povečanim številom vprašanj, ki se nanašajo na štipendije. Z željo po boljši obveščenosti med prebivalci so pripravili nabor najpogosteje zastavljenih vprašanj.

Študenti na univerzi Slovenija Velika novost, nekateri bodo prejemali tudi 166 evrov več

Nekaj njihovih odgovorov smo pripeli spodaj, preostale lahko najdete na njihovi spletni strani. V našem nedavnem prispevku pa lahko preverite letošnje roke za oddajo vlog za štipendij.

Kakšni so pogoji, da prejmem štipendijo?

Do DŠ so upravičene osebe s statusom dijaka ali študenta ter udeleženci izobraževanja odraslih, ki izpolnjujejo naslednje pogoje: so državljani Republike Slovenije ali imajo drug ustrezen status iz 12. člena ZŠtip-1, niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb, niso poslovodna oseba gospodarske družbe ali direktor zasebnega zavoda, njihov povprečni mesečni dohodek na osebo v družini v preteklem letu pred vložitvijo vloge ne presega 1.269,24 evrov. Starostni pogoj za uveljavljanje pravice do DŠ ni omejen.

Dijaki v srednji šoli | Avtor: Profimedia Profimedia
ZŠ pa se dodelijo najuspešnejšim vlagateljem vlog, ki izpolnjujejo splošne in posebne pogoje ter: izkazujejo vsaj en ustrezen izjemni dosežek, dosegajo zahtevan šolski oz. študijski uspeh in prehajajo na višjo raven izobraževanja, na kateri ZŠ še niso prejemali.
Vse ostale navedene štipendije imajo dodatne pogoje za pridobitev.

Lahko štipendijo prejemam tudi za doktorski študij?

DŠ in ZŠ ni mogoče pridobiti za doktorski študij.

 

Kdo odda vlogo za mladoletnega dijaka?

Za mladoletne dijake vlogo oddajo njihovi zakoniti zastopniki. Polnoletni dijaki vlogo oddajo sami.

Alenka Budihna ravnateljica Slovenija "Ni res, da si naši dijaki med seboj ne pomagajo in si zapiske prodajajo"

So različne štipendije združljive?

Od šolskega leta 2024/2025 dalje lahko štipendisti sočasno pridobijo tako DŠ kot ZŠ. Ostale izjeme pa veljajo v naslednjih primerih:
- kadrovske štipendije, ki se lahko dodeli sočasno z vsemi štipendijami, razen s štipendijo za deficitarne poklice,
- štipendije za deficitarne poklice, ki se lahko dodeli sočasno z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko štipendijo,
- štipendije Ad futura za študijske obiske in za sodelovanje na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja, ki se lahko dodelita sočasno z vsemi štipendijami.

DŠ lahko kombinirate z Zoisovo štipendijo, štipendijo za deficitarne poklice in štipendijo Ad futura za študijske obiske in sodelovanje na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja.

Ali lahko poleg DŠ/ZŠ prejemam tudi štipendijo, ki jo podeljuje drug štipenditor (občinska štipendija, športna štipendija itd.)?

V ZŠtip-1 so določene nekatere omejitve pri sočasnem prejemanju štipendij, vendar le za tiste, ki se podeljujejo na podlagi tega zakona. Tako štipendist, ki prejema DŠ/ZŠ lahko sočasno prejema tudi katero drugo štipendijo, ki jo podeljuje drug štipenditor in ni urejena v ZŠtip-1.

Državna štipendija je namenjena socialno šibkejšim – kakšen je cenzus (neto ali bruto)?

Za pridobitev DŠ dohodek vlagateljevega gospodinjstva, od 1. marca 2024 dalje, ne sme presegati 1.269,24 evrov neto na osebo. 

Kaj vse se upošteva pri izračunu cenzusa za DŠ? Kakšno premoženje?

Pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, kamor spada tudi DŠ, se pri ugotavljanju materialnega položaja upoštevajo v ZUPJS določene osebe, njihov dohodek in premoženje, razen dohodke iz študentskega dela in kadrovskih štipendij za študij v Sloveniji do višine 100 % bruto minimalne plače, dohodke iz kadrovskih štipendij za študij v tujini pa do višine 160 % bruto minimalne plače. V izračunu povprečnega mesečnega dohodka se štejejo dohodki, prejemki ter premoženje vseh družinskih članov.

Dijaki v srednji šoli | Avtor: Profimedia Profimedia
V dohodek se štejejo obdavčljivi dohodki po zakonu, ki ureja dohodnino, ter niso oproščeni plačila dohodnine. V premoženje osebe se šteje: nepremično premoženje, osebna in druga vozila, vodna plovila, lastniški deleži gospodarskih družb ali zadrug, vrednostni papirji, denarna sredstva na transakcijskem ali drugem računu, kadar ne predstavljajo dohodka skladno s prvim odstavkom 12. člena ZUPJS, ki se po tem zakonu upošteva pri ugotavljanju materialnega položaja, hranilne vloge in druga denarna sredstva po izjavi posameznika in drugo premično premoženje.

Kako na ta seštevek vpliva prejemanje same štipendije?

Pri pravici do DŠ se kot dohodek ne šteje pravica, ki jo uveljavljaš (enako se npr. pri otroškem dodatku (OD) ne upošteva OD, ki si ga prejemal lani ali pri novi vlogi za denarno socialno pomoč (DSP), DSP, ki si jo prejemal prej). Kjer pa se DŠ upošteva kot dohodek se na podlagi 15. člena ZUPJS, ki določa način upoštevanja dohodka, se DŠ vedno šteje kot tekoči dohodek – se pravi, kar trenutno prejemaš in ne, kar si morebiti prejemal lani.

Ali sem upravičen do dodatka za bivanje, če bivam v študentskem domu?
Štipendist je lahko upravičen do dodatka za bivanje, če izkaže, da ne prejema subvencije za bivanje v študentskem domu ali pri zasebniku ali da nima sklenjene pogodbe o bivanju v dijaškem domu skladno s predpisi, ki urejajo subvencionirano bivanje študentov in dijakov.

zemljišče med vojkovo in božičevo ulico v Ljubljani Ljubljana Slovenija Tu bi že 20 let moralo stati več kot 500 stanovanj, a ...

Namen takšne določbe je preprečiti dvojno financiranje iz proračunskih sredstev za isti namen. Študenti, ki bivajo v študentskem domu, imajo zaradi zagotovljene subvencije s strani države (subvencija je dana neposredno študentskim domovom) nižje stroške bivanja v primerjavi s tistimi študenti, ki bivajo v zasebnih nesubvencioniranih nastanitvah, zaradi česar se z dodatkom za bivanje pomaga slednjim, da pridobijo za ta namen dodatna sredstva.

Ali lahko štipendijo prejemam tudi za izobraževanje v tujini?

Štipendijo, tako DŠ kot ZŠ, je mogoče prejemati za izobraževanje v tujini, če le-to poteka na javno veljavni izobraževalni ustanovi in po javno veljavnem izobraževalnem programu (akreditacija). 

šola, mobiteli, gsm Odločitev Svet Z novim šolskim letom prepoved telefonov v učilnicah

Je mogoče izplačilo v enkratnem znesku?

Če se štipendist izobražuje v tujini, se štipendija lahko izplača v enkratnem znesku za posamezno šolsko oz. študijsko leto.

Ko dijak ali študent enkrat pridobi štipendijo, ali to pomeni, da bo štipendijo prejemal celoten čas izobraževalnega programa na posamezni ravni izobraževanja?

DŠ: štipendistu, ki je že upravičen do DŠ, CSD po uradni dolžnosti preveri ali štipendist izpolnjuje pogoje za nadaljnje prejemanje DŠ. Štipendist mora za nadaljnje prejemanje izpolnjevati splošne pogoje, ki jih za pridobitev štipendije določa ZŠtip-1 (splošne pogoje mora štipendist izpolnjevati celoten čas upravičenosti do štipendije), mora napredovati v višji letnik ter ne sme presegati cenzusa, ki ga določa ZUPJS.

ZŠ: štipendisti morajo vlogo za nadaljnje prejemanje ZŠ predložiti najkasneje do konca šolskega oz. študijskega leta. Vloga za nadaljnje prejemanje ZŠ je dostopna na spletni strani Javnega sklada.

Če kot štipendist ponavljam letnik – kako to vpliva na prejemanje štipendije?

Če dijak ali študent ponavlja letnik, za katerega je prejemal štipendijo oz. ne napreduje v višji letnik, potem njegovo štipendijsko razmerje v novem šolskem oz. študijskem letu miruje, štipendija pa se mu v letu mirovanja, ne izplačuje. Mirovanje je možno enkrat na posamezni ravni izobraževanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:34 31.avgust 2024.

    Nekdo v nemčiji je bogatejši za 92 milijov evrov

Sorodne novice