Slovenija
2 ogledov

Pahor na kratko zavrnil Sanaderja

Ivo Sanader pravi, da je predlog o reševanju obmejnega vprašanja Hrvaška sprejel Žurnal24 main
Hrvaška naj umakne prejudice v pristopnih dokumentih in Slovenija bo umaknila blokado, je premier Pahor na kratko zavrnil poziv hrvaškega kolega Sanaderja, naj uradna Ljubljana omogoči nadaljevanje pristopnih pogajanj.

Hrvaški premier Ivo Sanader je na današnji redni seji vlade znova pozval Ljubljano, naj umakne blokado hrvaških pristopnih pogajanj z EU. Kot je dejal, bo le tako mogoče nadaljevati pogovore, če Slovenija ne bo sprejela zadnjega predloga Bruslja za urejanje spora o meji. Vendar slovenski premier Borut Pahor vztraja pri blokadi pogajanj, ki jo je Slovenija uvedla konec lanskega leta.

Vztrajanje pri vzemi ali pusti
Sanader je na seji hrvaške vlade spomnil, da je Hrvaška sprejela predlog Bruslja za urejanje spora o meji, ki naj bi ga slednja po njegovih besedah predložila po načelu vzemi ali pusti.

"Ne vemo, kakšen je odgovor Slovenije. Slišali smo, da imajo določene amandmaje na uradni predlog Evropske komisije in Evropske unije. Če ne bodo sprejeli predloga in če se bodo želeli še naprej pogovarjati, predlagamo, da takoj umaknejo blokado pogajanj, pa bomo lahko nadaljevali pogovore," je pojasnil Sanader. Ob tem je pristavil, da gre za predlog Unije in ne evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna.

Hrvaški premier je še enkrat poudaril, da se Hrvaška ne bo pustila izsiljevati: "Načelo izsiljevanja ni načelo EU, niti del načela dobrih odnosov, posebej s sosednjimi državami." Vlado je še obvestil, da ga je predsednik češkega senata Premysl Sobotka pred sejo vlade obvestil, da bo medvladna konferenca EU o Hrvaški 26. junija, ko naj bi Hrvaška odprla in zaprla nekatera pogajalska poglavja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.