Slovenija
0 ogledov

Pahor upa na velik premik

Samuel Žbogar Žurnal24 main
Premier Pahor upa, da se bo s Hrvaško mogoče dogovoriti za kompromisno rešitev vprašanja meje. Janša se o novem Rehnovem predlogu še ni izrekel, Jelinčič napoveduje referendum.

Jutri dopoldne se bosta v Bruslju s komisarjem Ollijem Rehnom znova sestala zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Samuel Žbogar in Gordan Jandroković. Na mizi bo iskanje dogovora za sprejem novega Rehnovega predloga.

 

"Slovenije ne bo nihče zlomil"

Uradni govorec MZZ Balažic meni, da je časa za dogovor le še en teden. Strokovnjaki opozarjajo pred popuščanjem.

Vlada se je z novim predlogom komisarja temeljito seznanila, vendar pa vlada za zdaj sklepov ni sprejela. Premier Borut Pahor o podrobnostih Rehnovega predloga ni želel govoriti, dejal je le, da Rehn ni sprejel vseh slovenskih predlogov, nekateri pa so vsebovani opisno. Vseeno Pahor upa, da se bosta strani uspeli dogovoriti za kompromisno rešitev. Če bo prišlo do ocene, ki bi jo potrdila tako vlada kot državni zbor, "da gre za razumno tveganje, da smo dosegli to, kar je v osnovnem interesu Slovenije, (...) potem se nam obeta velik, velik premik", je menil Pahor.

"Mi vemo, kaj želimo"
Pahor ni želel odgovoriti na novinarsko vprašanje, ali bi ob robu vrha EU lahko prišlo do dogovora. Pojasnil je le, da ima minister Žbogar jasna navodila. "Mi vemo, kaj želimo doseči. Vemo pa, da lahko dosežemo dogovor samo, če se bo z njim strinjala tudi hrvaška stran," je dejal Pahor, hkrati pa opozoril, da "zaenkrat ne kaže, da bi se Hrvaška z Rehnovim predlogom strinjala".

Jelinčič grozi z referendumom
Popoldne je z najnovejšim Rehnovim predlogom Žbogar seznanil tudi Odbor za zunanjo politiko. Člani so Rehnov predlog dobili samo v pogled in niso imeli veliko časa, da bi se vanj poglobili. Predsednik Odbora Ivo Vajgl pravi, da gredo stvari v pravo smer. Predsednik SDS Janez Janša, čigar stranka je bistvena za podporo predlogu v DZ, novega predloga še ni želel komentirati, saj ga še ni podrobno preučil. Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je napovedal, da bi lahko o predlogu razpisali referendum.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.