Slovenija
1 ogledov

Pahor v deželi faraonov

Borut Pahor bo krepil predvsem gospodarske vezi s skoraj 80-milijonskim Egiptom. Žurnal24 main
Premier Borut Pahor z močno delegacijo začenja dvodnevni obisk Egipta.
Iz Slovenije v Egipt izvozimo največ papirja in kartona (41,3 odstotkov), sledijo črpalke, kompresorji in nape z ventilatorji, filtri (11,7 odstotka) ter les (3,1 odstotka). Na uvozni strani prevladujejo polimeri etilena (24,9 odstotka), bombaž (18,2 odstotka) ter sol in čisti natrijev klorid (14,6 odstotka).

Med obiskom se bo Borut Pahor srečal z egipčanskim kolegom Ahmedom Nazifom in predsednikom Arabske lige Amrom Muso, pa tudi s predsednikom Arabske lige Amrom Muso. S predsednikom države Hosnijem Mubarakom se ne bo srečal.

Pahorja na poti spremljajo gospodarski minister Matej Lahovnik, finančni minister Franc Križanič, minister za promet Patrick Vlačič in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ter še okoli 80-glava vladno-gospodarska delegacija.

Okno v arabski in afriški svet
Egipt je najpomembnejši politični in gospodarski partner Slovenije v arabskem svetu in Afriki, zato so srečanja med državama pogosta. Sredi oktobra je Slovenijo obiskal tudi egiptovski predsednik Hosni Mubarak.

Menjava med državama je lani znašala 50 milijonov evrov, pri čemer je 44 milijonov evrov odpadlo na slovenski izvoz. V prvih sedmih mesecih letos je menjava znašala nekaj čez 30 milijonov evrov, večino je prispeval slovenski izvoz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.