Slovenija
13 ogledov

Plače še burijo javne delavce

1/2
Žurnal24 main
Delavci v javni upravi so od nove plačne politike dosedanje vlade pričakovali več. Virant pravi, da so bili apetiti previsoki.

Predvsem jih skrbi upadanje mase za izplačevanje nesorazmerij plač, ki po njihovih podatkih ne raste v skladu s pričakovanju. Veliko pripomb imajo tudi z obračunom plače in pripadajočimi nadomestili. Sekretar republiškega odbora Sindikata državnih in družbenih organov Slovenije Drago Ščernjavič je tudi opozoril na nepreglednost obračunskega lista za mesec september in napačno obračunana nadomestila in povračila za mesec september.

Predstavnik Sindikata državnih organov Lazo Rađenović ugotavlja, da so posamezna delovna mesta na upravnih enotah glede na naziv v zelo nizkem plačnem razredu. Razlika je glede na primerljiva delovna mesta v drugih delih javne uprave do deset plačnih razredov, kar po njegovem pomeni 40 odstotkov nižjo plačo na upravnih enotah. "Načelniki upravnih enot pa so v nekaterih primerih celo slabše plačani kot vodje posameznih oddelkov

Virant v bran reformi
Minister za javno upravo Gregor Virant je v izjavi za medije pojasnil, da plačna reforma v javnem sektorju ni njegov osebni projekt, ampak so se ga lotile že prejšnje vlade. Kot je dejal, se je reforma začela leta 2002 v času vlade Janeza Drnovška, ko so bili postavljeni vsi temeljni parametri, ki se jih je po Virantovih besedah držala tudi vlada Janeza Janše. "Ta vlada je projekt le izpeljala," je poudaril minister in zavrnil kritike guvernerja centralne banke Marka Krajnca, ki je dejal, da je reforma plačnega sistema brezkoristna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.