Slovenija
26 ogledov

Pljuni in povem ti, ali si zdrav

V ustih se skrivajo odgovori na številna zdravstvena vprašanja. Žurnal24 main
Namesto zbadanja z iglo vam bo morda prav kmalu zdravnik naročil, da pljunite v čašo. V človeški slini se namreč skrivajo znamenja številnih bolezni.

Ameriški znanstveniki, združeni v konzorcij treh raziskovalnih ekip, so v slini identificirali 1166 proteinov, ki kažejo na zdravstveno stanje posameznika. O svojem delu so poročali v znanstveni reviji Journal of Proteome Research, v njej pa ugotavljajo, da je tretjina proteinov iz sline tudi v krvi.

Doslej so zdravniki bolezenska znamenja odkrivali predvsem s pomočjo odvzemanja vzorcev krvi, odslej pa bo postopek pri številnih testiranjih hitrejši, cenejši in neboleč, saj bo bolnik oddal zgolj vzorec svoje sline, izsledki pa bodo znani precej hitro.

S pomočjo sline je bilo mogoče že doslej odkriti nekaj smrtno nevarnih bolezni, kot sta ustni rak ali aids, znanstveniki pa napovedujejo, da bo iz pljunka mogoče razbrati tudi druge vrste rakov in srčnih bolezni. Če te bolezni odkrijejo dovolj hitro, jih je mogoče učinkovito zdraviti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.