Slovenija
9 ogledov

Pojej me in reši Zemljo

Kenguruji zaradi drugačne prebave med presnovo ne izpuščajo metana. Žurnal24 main
Burgerji in zrezki iz mesa kengurujev namesto iz kravjega mesa bi lahko precej pripomogli k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.

Tako vsaj zatrjujejo avstralski znanstveniki. V potrditev svoje teze navajajo podatek, da kenguruji v nasprotju z govedom ali drobnico pri presnavljanju hrane ne izločajo metana, saj je mirkoflora v njihovem prebavnem sistemu drugačna.

Farme se širijo
Podatki kažejo, da petino od okoli 500 milijonov ton metana v ozračje letno spravijo prav domače živali. Avstralci predlagajo, da bi morali zato po vsej Avstraliji večji poudarek nameniti gojenju kengurujev. Tam krave in drobnica sedaj v zrak iztisnejo 11 odstotkov celotnih emisij metana.

Meso kengurujev je sicer po mnenju poznavalcev odlično, zato jih po  Avstraliji na farmah trenutno gojijo že okoli 30 milijonov.

Nevarni plin
Čeprav metanu v javnosti ni dana tako velika pozornost, pa je ta plin precej nevarnejši pri ustvarjanju tople grede kot ogljikov dioksid, saj zadržuje kar 25-krat več sončeve infrardeče toplote od molekul CO2. Metan je po CO2 glede na količino izpustov trenutno drugi najpogostejši toplogredni plin, v naslednjih nekaj desetletjih pa bi lahko celo prehitel ogljikov dioksid.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.