Slovenija
1 ogledov

Policija zaslišala akterje v zadevi Patria

V poslu z oklepniki se pojavlja več imen, ki naj bi zaslužila na račun 278 milij Žurnal24 main
Policija je danes zaslišala poslovneža Rudolfa Lebana, na policiji pa se je javil tudi drugi osumljeni za sporne posle v Patrii, Jure Cekuta.

Lebana so že včeraj zasliševali finski preiskovalci, vendar na državnem tožilstvu zaradi poteka predkazenskega postopka ne torkovega ne današnjega zaslišanja niso mogli ne potrditi ne zanikati.

Vse postopke v predkazenskem postopku zadeve Patria vodijo slovenski policisti, finski kriminalisti pa jim le pomagajo, so pojasnili na tožilstvu. Tudi na Generalni policijski upravi nočejo komentirati Lebanovega zaslišanja. Pojasnili pa so, da slovenska policija v zadevi Patria skupaj z državnim tožilstvom nadaljuje s kriminalistično preiskavo, pri čemer sodeluje tudi s finskimi varnostnimi organi. V ta namen je bila ustanovljena skupna preiskovalna skupina, ki jih na območju Slovenije usmerja pristojno državno tožilstvo. Na policiji so pri tem poudarili, da finski kriminalisti pri nas ne morejo sami izvrševati policijskih pooblastil.

Leban trdi, da ni ravnal nezakonito
Leban je sicer po poročanju Radia Slovenija dejal, da je na vsa torkova vprašanja odgovoril, tudi danes pa naj bi se pogovarjali o vsebini pogodbe, pri kateri je posredoval. Prepričan je, "da v njegovi vlogi ni bilo nič nezakonitega oziroma spornega", glede očitkov o nepripravljenosti na sodelovanje pa pravi, da se preiskavi ni izogibal.

Tudi drugi domnevni vpleten Jure Cekuta je za omenjeni radio zavrnil očitke o nesodelovanju. Cekuta pravi, da je ves čas na voljo za odgovore, vendar doslej stika z njim ni iskal še nihče. Vsakršno vpletenost v zadevo pa v celoti zanika. Za POP TV je pojasnil, da mu je policija že odpečatila računalnik, vrnila pa mu je tudi zasežene mobilne telefone.

Na preiskavo se je odzvala tudi notranja ministrica Katarina Kresal in dejala, da gre "v preiskovalnem postopku za sodelovanje dveh držav, saj so bila dejanja, ki so jih vpleteni osumljeni v zadevi Patria, storjena v različnih državah". "V sodelovanju vidimo dosežek večje kakovosti in hitrosti, ne pa nadomestek našega lastnega dela. Gre za sinergijo dveh policij," je pojasnila Kresalova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.