Slovenija
1 ogledov

Popovič čestita Vlačiču

Žurnal24 main
Če izredna skupščina Luke Koper ne bo sklicana, bo minister za promet Patrick Vlačič to zahteval prek sodišča. Vlada je sicer potrdila tri nove predstavnike države, prvi nadzornik Popovič Vlačiču čestita.

Minister za promet Patrick Vlačič pričakuje, da bo uprava Luke Koper čim prej sklicala izredno skupščino, na kateri bi lastniki družbe menjali nadzornike. Vlačič je sicer kritičen do delovanja nadzornega sveta Luke Koper, ki je že večkrat odpovedal sejo. Zaradi tega vlada kot skrbnik deleža v lasti Republike Slovenije ne more oceniti poslovnih rezultatov, saj nadzorniki še niso potrdili letnega poročila, poleg tega pa je onemogočena tudi izvedba izredne revizije.

 

Lastništvo države

Republika Slovenija ima v Luki Koper 51-odstotni lastniški delež, Slovenska odškodninska družba 11,13-odstotnega, Kapitalska družba pa 5,11-odstotni delež. Mestna občina Koper je lastnica 3,34-odstotnega deleža družbe.

Po informacijah, s katerimi razpolaga Vlačič, naj bi bila sicer izredna skupščina Luke Koper sklicana prihodnji teden. Če do tega ne bo prišlo, namerava minister izkoristiti zakonsko možnost in jo zahtevati prek sodišča.

Vlada je kot kandidate za nove člane nadzornega sveta Luke Koper potrdila Marka Simonetija, Janeza Požarja in Bojana Branka. Eden od članov nadzornega sveta Luke Koper je že odstopil, enemu je potekel mandat, eno članico nadzornega sveta pa bodo odpoklicali.

"Nov nadzorni svet mora vzpostaviti takšne pogoje, da bo družba delovala normalno," je poudaril minister in dodal: "Imena za člane nadzornega sveta, ki jih predlagamo, so zelo dobra, kompetentna in so garancija za to, da bo podjetje nadzirano tako, kot želi lastnik – dobro in kakovostno."

Predsednik nadzornega sveta Luke Koper in koprski župan Boris Popovič je v odzivu na Vlačičeve napovedi dejal, da podpira izbor kandidatov za nove nadzornike družbe, še zlasti pa odpoklic ene članice nadzornikov – gre za Olgo Franca, katere odpoklic predlaga tudi uprava družbe. "Čestitam ministru za odlično potezo in prepričan sem, da je to dobro za Luko Koper, ki bo tako tudi v prihodnje dosegala zavidljive uspehe v korist zaposlenih, lokalne skupnosti in celotne države Slovenije," je Popovič zapisal v sporočilu za javnost.

Kot je znano, so se v sredo člani nadzornega sveta Luke Koper brez Popoviča, ki je sejo zaradi obveznosti preklical posvetovali in odločili, da bodo do najkasneje 4. junija sklicali novo sejo, na kateri bodo odločali o razrešitvi predsednika Popoviča. Šele po Popovičevi razrešitvi naj bi nadzorniki nadaljevali z ugotavljanjem odgovornosti uprave Luke Koper.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.