Slovenija
2060 ogledov

Požar gasijo tri letala in helikopter, vodo zajemajo iz Bohinjskega jezera

Air Tractor PGD Bohinjska Bistrica
V soboto pozno popoldne je spet zagorelo na težko dostopnem terenu pod Poreznom na območju Občine Tolmin. Gasilci so požar v soboto deloma pogasili, danes pa se akcija nadaljuje, tudi ob podpori treh letal Air Tractor in helikopterja Slovenske vojske, so sporočili iz urada za obveščanje in alarmiranje Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na tolminski strani pobočja Porezna, sicer najvišjega vrha Idrijsko-cerkljanskega hribovja, je zagorelo že v petek, in sicer je ogenj zajel okoli pol hektara težko dostopnega terena, požar pa je najverjetneje sprožila strela. Akcije gašenja, tudi ob zračni podpori, je tako potekala že v petek, v soboto malo čez 17. uro pa je na območju spet zagorelo.

Gasilci prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Podbrdo, Tolmin in Most na Soči so območje požara pregledali in ga z ročnim orodjem deloma pogasili. Ker pa je gašenje zaradi nedostopnega terena oteženo, z gašenjem nadaljujejo danes, pomoč pri gašenju pa nudijo tri letala Air Tractor državne enote za gašenje požarov iz zraka pri Upravi RS za zaščito in reševanje ter helikopter Slovenske vojske.

V PGD Bohinjska Bistrica so medtem prek svojega profila na omrežju Facebook opozorili, da letala Air Tractor vodo za gašenje danes zajemajo v Bohinjskem jezeru. Vse obiskovalce zato prosijo, da upoštevajo navodila pristojnih in se ne gibljejo v koridorju zajemanja vode na jezeru.

Generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je za portal 24ur.com povedal, da se je požar v soboto razplamtel nekoliko nižje kot v petek. "Domneva se, da ni čisto isti požar, ampak da je na drugi lokaciji," je dejal in pojasnil, da ga je v smeri vrha Porezna potiskal močan veter. Ob tem je težava, da gori tudi v tleh.

Velikost požarišča je nekaj več kot dva hektarja, z zajemanjem vode iz Bohinjskega jezera pa kljub zahtevnosti operacije v času še vedno trajajoče sezone po Behinovih besedah praktično na vsakih šest minut odvržejo vodo na požarišče. Za naselja požar sicer ne predstavlja nevarnosti, saj okoli ni nobene infrastrukture. Bo pa po Behinovi oceni požar aktiven še več dni, resnično pogasil bi ga lahko šele kakšen dež.

Od sobote je sicer zaradi dolgotrajnega vročega in suhega vremena na Primorskem razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, požarna ogroženost pa se bo ob napovedanem nenavadno vročem začetku meteorološke jeseni vsaj še nekaj dni stopnjevala tudi drugod po državi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • jakec42 17:05 01.september 2024.

    Reče se po slovensko gozd šuma pa je južnaška beseda!

  • Soljatar 16:44 01.september 2024.

    te šume se niti gasit ne splača....več zagonjo za gorivo, kot je ta šuma vredna...

  • Soljatar 16:26 01.september 2024.

    koga briga šuma...dokler bajte ne gorijo ne delajte panike...