Slovenija
1 ogledov

Recesija ni prestrašila Unije

Andrej Bajuk (desno) in Joaquin Almunia sta na zasedanju delovala pomirljivo. Žurnal24 main
Gospodarski položaj Evropske unije je ugodnejši kot v ZDA, je kot predsedujoči na zasedanju finančnih ministrov v Bruslju dejal slovenski minister Bajuk.

Andrej Bajuk je pojasnil, da so temelji evropskega gospodarstva precej boljši kot onkraj Atlantika. "Ekonomske reforme, ki smo jih izvedli v EU, so bistveno izboljšale odpornost evropskega gospodarstva pri soočanju s šoki," je dodal. Z evropskim komisarjem za gospodarske in denarne zadeve Joaquinom Almunio sta se strinjala, da trgi pričakujejo recesijo v ZDA, vendar Almunia ob tem opozarja, da recesija ne grozi nujno celemu svetu, niti ne evropskemu gospodarstvu.

Gospodarska rast pod potencialno
"Prepričani pa smo, da bodo vplivi na evropsko gospodarstvo manjši, kot pa bi bili, če ne bi bila Evropa tako močno pripravljena," je dodal Bajuk, ki je kot slovenski minister tokrat prvič vodil Svet EU za gospodarske in denarne zadeve (Ecofin). Bajuk je glede osrednjih nalog slovenskega predsedovanja izpostavil napore za izboljšanje standardov vrednotenja in upravljanja s tveganji ter standardov za delo bonitetnih agencij.
Kljub temu pa je povedal, da bo glede na vse gospodarska rast v EU letos "pod potencialno" .

Almunia okrcal ZDA
Komisar Almunia pa je poudaril, da bi morale ZDA znižati svoj javnofinančni primanjkljaj. Ta je "rezultat neravnotežij, ki so se nakopičila, in pretresov, ki smo jim priča od avgusta 2007. To ni edini, je pa glavni razlog za nastale razmere," je bil jasen. Vsi ukrepi ameriških oblasti bi morali iti v smeri zmanjševanja zunanjega in fiskalnega neravnotežja ter večanja prihrankov v zasebnem in javnem sektorju, je dodal.

Velike koristi od Sepe
Finančni ministri so na zasedanju sprejeli sklepe glede enotnega območja plačil v evrih (Sepa), ki začne za kreditna plačila veljati 28. januarja letos. "Sepa je zelo zelo pomembna za podjetja, potrošnike, udeležence na trgu, institucije in druge," je ocenil evropski komisar za notranji trg in storitve Charlie McCreevy. Koristi Sepe naj bi v šestih letih znašale približno 130 milijard evrov, še dodatnih 120 milijard evrov pa, če se Sepa
uporablja tudi pri elektronskem izdajanju računov.

Ministri so v sklopu priprav na spomladansko zasedanje Evropskega sveta opravili tudi prvo razpravo o celotnem lizbonskem paketu, ki ga je Evropska komisija predstavila decembra. Minister Bajuk pa je predstavil dokument predsedstva o ključnih temah, ki bo služil kot ena izmed osnov za pripravo sklepov spomladanskega Evropskega sveta. V dokumentu je predsedstvo izpostavilo dejavnike, ki so potrebni za dolgoročno vzdržno gospodarsko rast.

Četverica samostojno o razmerah
Napovedani sestanek med Veliko Britanijo, Nemčijo in Italijo, na katerem bodo vodje omenjenih držav konec meseca v Londonu brez navzočnosti drugih članic govorili o razmerah na finančnih trgih, je Bajuk ocenil za dobrega, saj naj bi se na njem poskušalo ustvariti ustrezno okolje in pripraviti teren za sprejem odločitev v celem Ecofinu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.