Slovenija
9595 ogledov

Robert Golob: Pogajanja o plačni reformi bodo končana do poletja!

Robert Golob v DZ
"Nisem slišal, da bi hrvaška obala segala do Save in mislim, da nikoli ne bo," Černaču odgovarja predsednik vlade Robert Golob, ki napoveduje, da bodo plačna pogajanja za javni sektor končana še ta mesec.

"Upam, da ste si med vikendom spočili in je vaš pogled s hrvaške obale zbistril pogled na stanje in težave v Sloveniji," je poslansko poslanje, ki ga je v državnem zboru in med neposrednim televizijskim prenosom zastavljal predsedniku vlade Robertu Golobu začel poslanec SDS Zvonko Černač. S tem namigom o zasebnem življenju premierja je razburil predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. "Ne dovolim, da se boste tako nonšalantno lagali v državnem zboru," mu je zabrusila. "Prosim, da ste malo pazljivi, ljudje nas poslušajo in si ustvarjajo mnenje. Prosim, da ste pri svojih izvajanjih pazljivi, ker vas bom opozarjala vsakič!" je dodala Klakočar Zupančič. Černač se je kasneje sprenevedal, da ni rekel, kateri vikend je imel v mislih. 

vlada andrej šircelj zvonko černač | Avtor: Vlada RS Vlada RS

"Za rešitev zaposlenih na upravnih enotah ni potrebna plačna reforma!"

Černač je nato predsednika vlade spomnil na zavezo v koalicijski pogodbi glede učinkovitega delovanja javnih služb, dve leti kasneje pa polovica javnega sektorja stavka, druga pa se na stavko pripravlja. "V katero smer peljete plačno reformo, kaj odgovarjate delavcem na upravnih enotah, ki dobivajo dodatke k minimalni plači?" je zanimalo Černača, ki meni, da za rešitev problema zaposlenih na upravnih enotah ni potrebna plačna reforma, pač pa le izenačenje njihovega položaja z zaposlenimi na ministrstvih, ki so za primerljivo delo plačani veliko bolje.

Golob: "Veliko izrečenega, resnice nič!"

"Marsikaj je bilo izrečeno, resnice je toliko, kot je resnice v tem, kje sem bil ta vikend, oba dneva sem bil v Tacnu na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah," je odgovoril Golob in ob tem čestital našim športnikom za osvojene medalje in organizatorjem za pripravo tekme na progi, ki so jo lani uničile poplave. 

"Plačna nesorazmerja so nastala v prejšnjih mandatih!"

"Plačna reforma je nekaj, kar se lahko zgodi samo in izključno v celoti, ravno zato, ker je v času vlade en minister nekemu segmentu povišal plače in je prišlo do nesorazmerij. Ključni razlog, zakaj imamo danes situacijo, v kateri je plačna reforma otežena, ker je največji problem odprava nesorazmerij, ki so nastali v prejšnjih mandatih, ne v tem," poudarja Golob. 

Pogajanja o plačni reformi v zaključni fazi

Pogajanja o plačni reformi, vključno z zdravstvenim sistemom, naj bi zaključili do konca tega meseca oziroma do poletja, napoveduje Golob. "Verjamem, da bo načrt uspešen, če se vmes ne bo skušalo rušiti na različne načine. Stavke, nekatere pa ne na upravnih enotah, so tiste, ki imajo funkcijo vzbujanja pozornosti ne pa reševati pereče probleme," ocenjuje Golob. 

"Ključno izhodišče plačne reforme, ki ga je vlada prvič v zgodovini ponudila, je, da nihče zaposlen v javnem sektorju ne bo imel plače pod minimalno plačo. Drugo vodilo je s sindikati sprejet dogovor, da do septembra letos ne moremo vstopati v parcialne dogovore. Tretja pomembna stvar je, da je vse skupine treba naslavljati enakovredno. To je najteže, najlepši primer je v zdravstvu, ko ena skupina, ki je sindikalno neizmerno dobro organizirana, ki ima najete odvetnike in svetovalce, izsiljuje, da je več vredna od ostalih skupin v zdravstvu. Plačna reforma v zdravstvu se bo zgodila za vse naenkrat, za negovalce, medicinske sestre in tudi zdravnike, pri tem bomo vztrajali, imamo iskren namen in načrt in ne bomo odstopali zaradi parcialnih ukrepov," razlaga Golob.

"Razmerja med UE in ministrstvi so bila taka že, ko je bil na oblasti SDS!"

Černača odgovor ni zadovoljil in je vztrajal pri, da Golob pojasni, zakaj ne uredi tistega, kar je mogoče urediti brez plačne reforme in se tiče zaposlenih na upravnih enotah. "Vsakemu je jasno, razmerja med delavci na UE in ministrstvi so bila taka že, ko ste bili na vladi vi. Mi jih bomo spremenili, vi jih niste," je Černaču odgovoril Golob. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Komentarjev 59
  • sokol7 15:23 21.maj 2024.

    Kaj sploh komentirate tega človeka, ki je na socialki.

  • sokol7 13:30 21.maj 2024.

    Ko bo pa to končno le uspelo, pa ne kot je pač butnil ven boste dobili prst v rit. Največ bo vam pokril do inflacije in nič več naivneži. Ja bo pa nagradil svoje s 40% povišanjem.

  • jezero 11:21 21.maj 2024.

    Enkrat ga že niso izvolili, tega Černača. Volivci že vedo, da živi od zlobe in laži, pa natolevanja. Krasen človek.