Slovenija
7081 ogledov

Razložila nam je: "Še drugi razred naredim, pa bom končala s šolo!"

Romi Žurnal24 Fotografija je simbolična.
Medresorska skupina za romsko problematiko napovedala ustanovitev podskupine za povečanje varnosti.

Letos nenehno poročamo o incidentih, ki ji povzročajo pripadniki romske skupnosti v Sloveniji. Za Žurnal24 je tako spregovoril varnostnik Danijel Supančič iz Mihalovca pri Dobovi, ki ga je 27. februarja popoldne, medtem ko je pred lokalno trgovino z otrokom čakal ženo, Rom dvakrat zabodel. Štiridesetletnik se je v službo vrnil po štirih mesecih bolniškega staleža. Trajnih fizičnih posledic ne bo, ostale pa so psihične, je dejal:  "Kamor koli grem, imam oči na hrbtu."

Napad objavil na tiktoku

Nedaleč stran, na osnovni šoli Velika Dolina, je 14-letni romski učenec 10. junija večkrat udaril devetošolca ter ga porinil v mizo, da si je presekal glavo, rano so mu na urgenci zakrpali z več kot desetimi šivi. Brutalni napad naj bi sošolec, sicer pripadnik večinske skupnosti in domnevni naročnik napada, snemal s telefonom, posnetek se je znašel na tiktoku. Policija ga je skupaj z Romom ovadila zaradi nasilništva, njega pa še zavoljo neupravičenega slikovnega snemanja.

OŠ Velika Dolina | Avtor: D. M. OŠ Velika Dolina D. M.

V občini Škocjan, kjer že dolgo opozarjajo na romsko problematiko, je zavrelo v drugi polovici junija, ko so mladi Romi pretepli priznanega čevljarja iz Dobrave, nekaj dni kasneje pa napadli še tujega voznika tovornjaka.

Razmere so se zaostrile tudi v Kočevju, kjer so policisti 11. avgusta prijeli pobeglega mladoletnega voznika, a so mu na pomoč priskočili drugi Romi in z udarci, odrivanjem ter grožnjami skušali preprečiti njegovo aretacijo. Lažje sta bila poškodovana dva policista. Manj kot 48 ur pred tem je 21-letni Rom streljal v dva avtomobila, voznika sta k sreči odnesla celo kožo.

Župane so zavrnili

Seveda so se ob posameznih izgredih odzvali tudi v lokalnih skupnostih. V Veliki Dolini so tako nemudoma sklicali izredno sejo tamkajšnje krajevne skupnosti in KS Jesenice na Dolenjskem. "Od 14 do 17 članov dveh družin terorizira 2300 prebivalcev obeh krajevnih skupnosti. Zahtevamo, da se vzpostavi varnost, kakršna je bila pred njihovim prihodom. Končni cilj je njihova izselitev," sta takrat povedala predsednika obeh KS Franci Žibert in Slavko Bizjak. Izredno sejo občinskega sveta je sklical tudi župan Škocjana Jože Kapler.

Enajst županov iz jugovzhodne Slovenije si že nekaj let prizadeva urediti sobivanje z Romi, tudi s spremembo zakonodaje, za katero so vložili pobudo po zbranih podpisih več tisoč državljanov, a bili zavrnjeni. "Pristojna ministrstva so nam zagotovila, da bodo do konca lanskega leta pripravila boljše predloge, pa jih niso. Vlada bi pač rada odgovornost za reševanje te problematike prevalila na občine, ki pa nimamo ustreznih vzvodov za njeno reševanje," nam je junija povedal brežiški župan Ivan Molan.

Dva razreda osnovne šole sta dovolj

Očitki večinskega prebivalstva so jasni: Romi imajo kopico otrok le zaradi socialnih doklad, v šolo pa ne hodijo ali bolj občasno. "Še drugi razred naredim, pa bom končala s šolo. Znala bom pisati, brati in računati, drugega pa ne rabim," nam je razložila mala Romkinja. Dokler so mladoletni, jih starši oziroma sorodniki silijo v kazniva dejanja, saj tvegajo le vzgojne ukrepe, ob polnoletnosti pa se njihova "kartoteka" izbriše. Domačini opozarjajo, da Romi vidijo le svoje pravice, dolžnosti pa ne, da so zaščiteni "kot kočevski medvedi". Svojevrsten primer je tudi njihovo naselje pri Ribnici, ki so si ga postavili na kmetijskih zemljiščih, a je samo eno res njihovo. Zdaj zahtevajo od občine, da jim napelje vodo, čeprav je to v nasprotju z zakonodajo. Napovedali so celo protest pred občinsko stavbo, a so po prigovarjanju predsednika Zveze Romov Slovenije Jožka Horvata Muca pristali na dialog. Župan Samo Pogorelc jih bo sprejel prihodnjo sredo.

Večje sodelovanje ministrstev za notranje zadeve in pravosodje

In vlada? Njeni predstavniki so letos obiskali Metliko in Škocjan, danes pa se je na  ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) sestala medresorska delovna skupina, tam je bil tudi premier Robert Golob. Zaključke srečanja je popoldne predstavila državna sekretarka na MNZ in vodja medresorske skupine Helga Dobrin. Kot je povedala, gre za zahtevno problematiko, v kateri morajo sodelovati državne inštitucije, lokalne in romska skupnost: "Treba bo spremeniti delo medresorske skupine tako, da bomo ločili postopek integracije romske skupnosti od ukvarjanja z varnostno problematiko, za katero bo, na predlog predsednika vlade Roberta Goloba, ustanovljena posebna podskupina."

Robert Golob | Avtor: Epa Epa
Po njenih besedah so Romi stigmatizirani zaradi kriminalnih dejavnosti nekaterih posameznikov: "Pozvali smo policijo, da ugotovi, koliko je njena dosedanja povečana prisotnost prispevala k večji varnosti, in ali jo je treba še okrepiti. Prihodnji teden se bosta sestala tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in ministrica za pravosodje Andreja Katič, zato, da bosta njuna resorja pregledala ključne težave pri pregonu kriminalitete in učinkovitem izvrševanju kazenskih sankcij."

Kdaj bo podskupina za varnostno problematiko začela z delom, še ni znano, "ker jo je treba še ustanoviti".

Več bodo na terenu

Dobrinova se je dotaknila tudi vprašanja socialnih transferjev, ki naj bi bilo pogojeni z obiskovanjem pouka, kar pa da je kompleksna zadeva, za katero pričakuje, da jo bo rešilo pristojno ministrstvo: "Prej smo se ukvarjali z integracijo, predvsem neobiskovanjem pouka, in pozvali ministrstvi za vzgojo in izobraževanje ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da pripravijo osnutek ukrepov za izboljšanje te problematike. Osnutek še ni usklajen z drugimi resorji."

Jutri bo Poklukar z namestnikom generalnega direktorja policije Igorjem Ciperletom obiskal občini Ribnica in Kočevje, Dobrinova pa je napovedala, da bodo predstavniki medresorske skupine na splošno bolj prisotni na terenu. Naslednjič se bodo sestali sredi septembra v Škocjanu.

Komentarjev 9
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:15 21.avgust 2024.

    Podskupina bo ustanovila podskupino in tako v nedogled. Smo res v Republiki Sloveniji vsi enaki pred zakonom???

  • crniovcar 19:04 21.avgust 2024.

    Počasi se bo treba vrnit na red in disciplino pred letom 1991 na vse področjih !!!!!

  • Naklonsky 18:48 21.avgust 2024.

    Golob: “….bo ustanovljena podskupina..”. Če nimaš idej, znanja ali nimaš volje za rešitev, ustanoviš DELOVNO SKUPINO! Res, genialno!