Slovenija
16 ogledov

Roparji na prostosti uživajo svoj plen

Žurnal24 main
Tri leta po ropu banke SKB v Ljubljani le še malokdo verjame, da bo policija kdaj našla storilce.

V noči z 31. oktobra na 1. november so najmanj trije zamaskirani in z dolgocevnim orožjem oboroženi moški s pomočjo vstopnih kod vstopili v stavbo banke na Slovenski cesti, onesposobili in zvezali oba varnostnika ter nato do jutra vlamljali v sefe ter iz njih pobirali dragocenosti. Ker so bili sefi v najemu posameznikov, ti pa niso bili dolžni sporočiti njihove vsebine, točna višina škode ni bila nikoli ugotovljena, ve se le, da je segala v milijonske zneske.

Roparji so vlomili v 427 sefov, pri čemer se zdi, da niso vlamljali naključno. Okoli 6. ure zjutraj so pobegnili z belim dostavnikom in osebnim avtomobilom, ki je bil v lasti enega od zvezanih varnostnikov. Slednjima se je uspelo osvoboditi vezi in poklicati policijo, a so takrat roparji že izginili v neznano. Policija je na Orlah pri Ljubljani našla le še zažgan dostavnik, pomagale niso niti zapore cest in meja ter sodelovanje s policijami drugih držav.

Policija na kraju dogodka ni našla uporabnih sledi, ki bi izdale identiteto storilcev. © Finance

 
Preiskava še ni končana
Na podlagi opisa je policija izdelala celo fotorobota, prav tako so javnosti sporočili opis dveh roparjev, ki naj bi med drugim govorila srbohrvaško, a napor ni prinesel uspeha.
Policija o trenutnem poteku preiskave ne daje izjav, in čeprav se po lastnih besedah še vedno intenzivno ukvarja z ropom stoletja, kot se ga je prijelo poimenovanje v javnosti, je upanje na prijetje storilcev dokaj minimalno.


SKB banka je lastnikom sefov v veliki večini povrnila nastalo škodo. Poznejša preiskava je pokazala, da je storilcem delo precej olajšala pomanjkljiva varnostna oprema v banki, saj je bil nadzorni center družbe za varovanje PCA kar v prostorih banke, tako da varnostnika v tem primeru nista imela možnosti za pomoč od zunaj. Družba PCA je zato ostala brez licence, plačati pa je morala tudi kazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.