Slovenija
8 ogledov

Rudarji za guinnessa

Rudarji v Velenju vsaj glede optičnega omrežja spadajo med najnaprednejše na sve Žurnal24 main
Velenjski premogovnik se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov s prvim neposrednim javljanjem rudarjev iz jame na površje.

Videoprenos, ki je trajal nekaj manj kot 20 minut, je bilo možno v živo spremljati na spletni strani premogovnika. Skupaj z rudarji sta bila v jami med drugim tudi direktor Premogovnika Velenje Milan Medved, ki je simbolično zagnal nov odkop G2/B, in tehnični direktor Marjan Kolenc, ki je predstavil značilnosti odkopa. Ta poteka na več kot 210 metrih in je najdaljši odkop v zgodovini premogovnika.

Testni prenos slike in zvoka iz severnega krila jame Preloge so sicer opravili že pred enim mesecem. Javljanje v živo je omogočilo optično omrežje, s katerim v Velenjskem premogovniku nadomeščajo staro bakreno omrežje  za obstoječe sisteme, obenem pa bo služilo za vgrajevanje novih sistemov in naprav.

Že lani so prek omrežja začeli pošiljati podatke avtomatizacijskega sistema za upravljanje transporterjev z odkopa G2/A, zdaj pa sta sledila še zvok in slika. Okoli 12.500 metrov dolgo omrežje bo precej olajšalo delo v odkopu G2/B.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.