Slovenija
24 ogledov

Rupel za veleposlanika na Dunaj

Dolgoletni zunanji minister je sicer na zadnjih volitvah kandidaral za poslanca, Žurnal24 main
Vlada je dosedanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla imenovala za veleposlanika na Dunaju, se je izvedelo neuradno.

Vlada je na zadnji seji, na kateri je še imela polna pooblastila, v zaupnem delu imenovala Dimitrija Rupla za veleposlanika v Avstriji, je poročal Pop TV.

 
 

Imenovanje ministra Rupla za veleposlanika se mi z vidika primernosti ne zdi sporno. Njegov zunanjepolitični opus je dolg, med drugim je bil tudi veleposlanik v Washingtonu. Če minister Rupel ni primeren, potem se sprašujem, kdo bi lahko bil.

Borut Pahor

 


Rupel po seji ni želel potrditi imenovanja, prav tako o tem niso želeli govoriti preostali ministri. Rupel ni želel ne potrditi ne zanikati, da se je prijavil na razpis za veleposlaniško mesto na Dunaju. Po seji informacij o imenovanju Rupla niso želeli komentirati niti drugi ministri. Tiho je bil tudi minister za javno upravo Gregor Virant, ki naj bi bil proti imenovanju.

Najverjetnejši prihodnji premier Borut Pahor je zanikal, da bi se z Ruplom ali premierjem Janezom Janšo uskladil o imenovanju Rupla. Je pa Pahor dejal, da se mu zdi Rupel glede na preteklo delo zelo primeren kandidat.

O imenovanju še Türk
Končno besedo o imenovanju bo sicer imel predsednik države Danilo Türk, do takrat pa je p ostopek imenovanja kandidatov za veleposlanike tajen. Veleposlaniško mesto na Dunaju je izpraznjeno že od pomladi, ko je položaj zapustil Ernest Petrič, ki je postal ustavni sodnik. Razpis za to veleposlaniško mesto je bil objavljen že dvakrat.

Sindikat bi počakal
Sindikat slovenskih diplomatov meni, da bi se  moralo z odločanjem glede novih veleposlanikov počakati na novo vlado v izogib temu, da bi se imenovanja štelo za politično motivirana dejanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.