Slovenija
776 ogledov

Ruska vohuna v Sloveniji priznala krivdo, zdaj bo sledilo to

“Koprsko okrožno sodišče praviloma odloča v prid velikih,” pravi Rajko Stanković Žurnal24 main
Po informacijah portala N1 je Okrožno sodišče v Ljubljani sklenilo dokazni postopek zoper v Sloveniji aretirana ruska vohuna, ki sta se izdajala kot argentinska državljana Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos, v resnici pa sta Artem Viktorovič Dulcev in Ana Valerevna Dulceva.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so ob 12. uri in 20 minut prebrali izrek sodbe, na katerem sta bila prisotna tudi ruska vohuna. Sojenje je potekalo tajno, N1 pa razkriva, da sta vohuna očitke iz obtožnice priznala. 

Ruska vohuna so decembra predlani aretirali v Ljubljani. Delovala sta pod lažno identiteto, prijeli pa so ju v njuni najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom. Tarča njunega vohunjenja v Sloveniji naj bi bila Agencija EU za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) s sedežem v Ljubljani nedaleč od njune hiše. Slovenijo pa sta uporabljala kot bazo za potovanja v Italijo, Hrvaško in drugod po Evropi za stike z drugimi obveščevalci, ki sta jim prenašala ukaze iz Moskve.

Po informacijah N1 sta vohuna na zaslišanjih ves čas molčala. 

Kot poroča N1, je pričakovati, da vohuna kazni ne bosta prestajala v Sloveniji, saj naj bi bila del večje izmenjave zapornikov, ki naj bi bila še danes stekla med Rusijo, ZDA, Nemčijo in Belorusijo. 

Putin bo tako po letih prizadevanj nazaj dobil tudi morilca ruske tajne službe FSB Vadima Krasikova, ki je avgusta 2019 sredi belega dne v berlinskem parku likvidiral nekdanjega čečenskega poveljnika Zelimkana Kangošvilija, ki se je proti Rusiji boril v drugi čečenski vojni, ruske oblasti pa so bile prepričane, da je leta 2004 vodil tudi napad v Ingušetiji, v katerem je umrlo več deset ruskih policistov.

Ker Slovenija v Rusiji nima zapornika, ki bi ga lahko zamenjala za ruska vohuna, z Rusijo tudi ne more izpeljati izmenjave zapornikov. Prijeta ruska vohuna lahko sicer Rusiji izroči, Moskva pa bi nato v zameno za njiju drugim zahodnim državam izročila njihove priprte državljane.

Pritisk na vključitev Krasikova v izmenjavo naj bi izvajala predvsem Belorusija, kjer je bil konec junija na smrtno kazen zaradi sodelovanja v ekstremistični skupini in terorizma obsojen nemški državljan Rico Krieger. Tudi on bi lahko bil del izmenjave.

Pričakovati je, da bo v izmenjavo vključen še ameriški novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich, ki je bil sredi meseca obsojen na 16 let zapora.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • kontrahan 15:58 31.julij 2024.

    Ma naši jih bi lahko zamenjali za par kubikov plina za zimo, Pa moajo, kot zmeraj ubogati jenkije

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 15:52 31.julij 2024.

    Baje da sta priznala krivdo. Še čudno da nista kar sama zase zahtevala smrtne kazni, tako kot Orwellovem romanu 1984!

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 15:49 31.julij 2024.

    Klasičen montiran tajni proces! Zakaj naj bi država Slovenija zamenjala "ruske" vohune za obsojene nemške in ameriške zločince??? Še kakšen izraelski lopov za zamenjavo se manjka!