Slovenija
3 ogledov

S korupcijo do ladjice, ki ne pluje

Po Dravi bi morala že dve leti pluti ladjica. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Občina Maribor je pred dvema letoma brez javnega razpisa izbrala podjetje, ki bi po Dravi vozilo turiste. Ladja še danes ne pluje, dejanje občine pa je dobilo oznako korupcija.
Ker komisija ni bila sestavljena tako, da bi lahko strokovno ocenila ustreznost ponudb, prav tako pa te niso bile posredovane neodvisnemu strokovnjaku, je občina s tem kršila tudi načelo gospodarnosti in učinkovite porabe javnih sredstev, hkrati pa potencialno oškodovala davkoplačevalce, so zapisali v komisiji.

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da je prišlo pri oddaji projekta plutja plovila po reki brez javnega razpisa za koruptivno dejanje. Čeprav komisija, ki jo vodi Drago Kos, ni želela imenovati, za katero občino gre, pa naj bi se poročilo nanašalo na Mestno občino Maribor. Tam sicer ugotovitev komisije še nočejo komentirati.

 

Komisija se je zbrala šele po izboru
Protikorupcijska komisija bo zadevo odstopila Policijski upravi Maribor. Kot je komisija zapisala v načelnem mnenju, so na podlagi prijave enega od ponudnikov vzeli pod drobnogled izbiro ponudnika za plovbo po Dravi. Komisija je ugotovila, da je občina projekt oddala brez upoštevanja veljavnih postopkov javnega naročanja, saj je ponudbe zbirala in postopek vodila netransparentno in nejavno. Prav tako komisija ugotavlja, da je občina favorizirala enega od ponudnikov.

Okoli 22 metrov dolgo, šest metrov široko, štiri metre visoko in skoraj 40 ton težko plovilo naj bi na Dravi že od leta 2007 upravljala turistična agencija Don Travel. Sprva je prihajalo do težav pri zamujanju rokov s strani proizvajalca, letos pa se je že nekajkrat zapletlo pri prevozu iz zasebne vojvodinske ladjedelnice Utva v Maribor.

Občinska komisija, ki je odločala o oddaji projekta, je bila formalno imenovana šele po tem, ko je že izbrala izvajalca projekta. Izbrala ga je le na osnovi ponudb, ki so jih občini sami poslali različni ponudniki, in ni izvedla javnega razpisa za zbiranje ponudb, prav tako ni bilo razpisne dokumentacije.

 

Izbran, ker bi lahko takoj zaplul ...
Ker komisija ni bila sestavljena tako, da bi lahko strokovno ocenila ustreznost ponudb, prav tako pa te niso bile posredovane neodvisnemu strokovnjaku, je občina s tem kršila tudi načelo gospodarnosti in učinkovite porabe javnih sredstev, hkrati pa potencialno oškodovala davkoplačevalce, so zapisali v komisiji. Ugotavljajo še, da je oddaja javnega naročila izbranemu ponudniku problematična tudi s strani ponudnika, saj ta kot pravna oseba sploh ne obstaja. Prav tako pa ponudnik niti po dveh letih od prejema naročila še ni začel niti postopka pridobivanja potrebnih dovoljenj in soglasij, čeprav je bil eden ključnih elementov utemeljitve njegovega izbora ta, da naj bi imel zadostne kapacitete in osebje za takojšnji začetek projekta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.