Slovenija
58 ogledov

S seznama za odstranitev umaknili 24 objektov

Poplave Rečica ob Savinji Bralec Davor
V Občini Rečica ob Savinji so pristojni s seznama za odstranitev, na katerem je bilo sprva 41 objektov, umaknili 24 stanovanjskih hiš.

Kot so za STA danes povedali na občini, je za preselitev predvidenih 15 hiš, za dva objekta usoda še ni znana. Občina si želi, da se občane, ki so odstranjeni s seznama, čim prej zaščiti s protipoplavnimi ukrepi.

Na občini medtem urejajo zemljišča za nadomestno gradnjo 15 novih hiš. Vodja službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic pa je na nedavnem srečanju s prebivalci Grušovelj in Nizke povedal, daj naj bi jih zaščitili s protipoplavnimi ukrepi.

Ob prvi obletnici katastrofalnih poplav, ki so prizadele večji del Slovenije, smo se odpravili v najbolj prizadeto regijo in preverili stanje.

Nasip naj bi zgradili še letos

Natančni ukrepi ob reki Savinji, kjer se nahajajo s seznama odstranjeni objekti, in potoku Rečica bodo določeni z državnim prostorskim načrtom. Med drugim je za zaščito občanov Grušovelj, Nizke in ostalih naselij dolvodno ob Savinji predviden suhi zadrževalnik med Okonino in Grušovljami.

Do izgradnje zadrževalnika bodo občane naselij ob Savinji pred poplavami zaščitili z nasipom, prav tako med Okonino in Grušovljami. Nasip naj bi bil zgrajen še letos. Za večjo varnost krajev ob Savinji je poskrbljeno tudi z bistveno boljšo pretočnostjo Savinje po izvedenih interventnih ukrepov v strugi.

Predplačila do konca avgusta

Lastniki objektov v Grušovljah in Nizki, ki so umaknjeni s seznama za odstranitev, bodo predplačila za obnovo stanovanjskih hiš prejeli do konca avgusta. Tudi pri obravnavi ostale škode naj bi bili objekti prednostno obravnavni.

Pripravljena bodo individualna poročila, ki bodo izkazala, kakšni posegi so potrebni na objektih, ki so bili na seznamu. To bo izhodišče za dogovore, kako sanirati stanovanjske hiše oziroma domove.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.