Kot v svoji najnovejši študiji ugotavlja Svetovni sklad za raziskavo rakavih obolenj, bi morali
starši kar najbolj omejiti vnos predelanega mesa pri svojih otrocih, da se ti ne bi navadili na
vsakodnevni jedilnik s takšno vrsto mesa. Tudi odrasli bi morali tovrstno hrano jesti čim redkeje.
Glavno nevarnost poleg preobilice soli in nasičenih maščob predstavljajo različni
konzervansi, ki sicer resda preprečujejo kvarjenje mesa in ohranjajo lepo barvo, a obenem lahko
tvorijo škodljive spojine. Med najnevarnejšimi se omenja natrijev nitrit oziroma E250, kot je
deklariran na pakiranih salamah, poroča Večernji list.
Priporočen tedenski vnos salame in podobnih mesnih dobrot je po prepričanju strokovnjakov za
zdravje omejen na 70 gramov na teden. Kupci naj bodo še posebej pozorni na kakovostne izdelke,
boljši so sušeni mesni izdelki, kot sta pršut in panceta.
Če se mesnini v sendvičih ne moremo odpovedati, pomaga že dodatek zelenjave, kot sta solata
in sveži paradižnik, nevarne spojine pa pomaga nevtralizirati tudi pitje gazirane pijače, najbolje
mineralne vode.
25
ogledov
Salama v mladosti, rak v starosti
Otroci, ki pogosto jedo salamo in podobne mesne izdelke, so podvrženi precej večjemu tveganju za nastanek raka na črevesju.