Slovenija
33770 ogledov

"SDS je zmagovalka, a to ne pomeni, da bo zmagovalka parlamentarnih volitev!"

Romana Tomc Anže Petkovšek
Svoboda s skromnim rezultatom na evropskih volitvah, a s štirikratno zmago na referendumih. SDS medtem podvojil število mandatov v Bruslju. Kaj so pravzaprav sporočili volivci?

"Menim, da posebnega presenečenja volitev niti ni, morda se je vendarle pričakovala sploh po rezultatih zadnjih javnomnenjskih anket, manjša razlika med SDS in Gibanjem Svoboda," izid evropskih volitev komentira politolog Miro Haček. "Izidi, vključno z volilno udeležbo, so v okviru pričakovanj. Od predvolilnih anket je odstopal dosežek SLS, ki je s Petrom Gregorčičem požela veliko naklonjenosti," pa ocenjuje analitik Igor Pribac. 

evropske volitve 2024,  Svoboda | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"V resnici je zmagovalka volitev LMŠ"

V štabu Gibanja Svoboda je, po tem, ko je postalo jasno, da bodo referendumska vprašanja potrjena, zelo prešerno in optimistično vzdušje, podprto z nazdravljanjem s penino, a ko je DVK začela objavljati rezultate, je zavladala tišina. Poleg nosilke liste Irene Joveva v Bruselj odhaja le še obrambni minister Marjan Šarec, ki ga izvolitev v Evropski parlament ni posebej razveselila. "Velja opozoriti, da je v resnici zmagovalka volitev stranka LMŠ, ki je sploh več v resnici ni, sta pa bila na listi GS izvoljena dva kandidata, ki prihajata iz nekdanje LMŠ," opozarja Haček.

 Izraz nezadovoljstva ali zmaga svobodoljubne Slovenije?

"Rezultat volitev so seveda svojevrstna izjava volivcev o Golobovi vladi, ki ji tudi štirje posvetovalni referendumi in medijsko forsirano vprašanje Palestine niso pomagali, in pa tudi svojevrsten poraz vladajoče koalicije, ki je dobila tri poslance," pravi Haček. 

"Sporočilo volivcev pa je zelo jasno: nezadovoljstvo z učinkovitostjo Golobove vlade, zlasti zanemarjanje težav v nekaterih ključnih podsistemih države (javno zdravstvo, uprava, javno šolstvo), česar ni mogoče nadomestiti z neskončnimi obljubami, volivcev pa gotovo niso navdušile tudi nekatere iliberalne poteze, kot sta zavestno kršenje parlamentarnega poslovnika ali pregon opozicijskih medijev," pravi Haček.

Igor Pribac pa medtem izpostavi drug vidik: "Zmaga referendumskega 4xZA je velika zmaga koalicije in svobodoljubne Slovenije. Hkrati je zaveza za Goloba, ki je nekoč rekel, da bo delal reforme, ki jih ljudje želijo. Zdaj so mu ljudje poslali jasno sporočilo, da imajo premalo osebne svobode in naj Svoboda poskrbi zanjo."  

evropske volitve, SD | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Matjaž Han: Koalicija je doživela poraz

Prvak Svobode in predsednik vlade Robert Golob pa je kljub skromnemu rezultatu Svobode ocenil, da so dosegli vse tri zadane cilje. "Udeležba je bila visoka, referendumi so bili potrjeni, Svoboda pa je dobila 22 odstotkov glasov. Pričakovali smo jih 20. Glede matematične razdelitve mandatov se nam je pripetila manjša smola. Generalno je leva sredina osvojila več glasov kot desna. To je upanje za Slovenijo," je ponoči dejal Robert Golob.

evropske volitve 2024,  Svoboda | Avtor: Saša Despot Saša Despot

A v koalicijski SD, kjer so vso noč trepetali ali bodo sploh dobili evropskega poslanca ali ne, na koncu pa zelo na tesno premagali SLS, so bistveno bolj kritični. "Moram reči, da je koalicija doživela poraz. Koalicija je naredila relativno slab rezultat. Težko rečem, da smo lahko zadovoljni,” je dejal predsednik stranke Matjaž Han. 

"To pa še ne pomeni, da bo SDS zmagovalka parlamentarnih volitev!"

"Tisti, ki izključujejo, so danes dobili svojo lekcijo," pa je dejal prvak SDS Janez Janša. Tudi on ocenjuje, da je vladna koalicija na teh volitvah izrazito poražena, od Goloba pa pričakuje, da se bo zgledoval francoskemu in belgijskem premierju, ki sta po porazu na volitvah podala odstop. "Za opozicijo je to bil referendum o vladi Roberta Goloba. Za koalicijske volivce pa je bil to prej referendum o možnosti vrnitve Janše na oblast," meni Pribac. 

"SDS je nedvomna in jasna zmagovalka volitev v evropski parlament, to pa seveda še ne pomeni, da bo SDS tudi zmagovalka naslednjih parlamentarnih volitev, do tja je enostavno še predaleč, preveč je neznank, zato bi bila napaka delati velike sklepe," pravi Haček. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 75
  • andrija 05:26 11.junij 2024.

    zato pa bo šel na obvezne inštrukcije k šefu jankoviču,da ga pouči kako se to dela v srbiji

  • bobubob 15:21 10.junij 2024.

    Narod še vedno ne ve, da sme voliti tudi koga drugega in ne le tisto, kar mu kažejo vladna leva ali malo manj leva t.i. opozicijska trobila. Medtem ko se zdravorazumski sprašujejo, kaj se je zgodilo temu narodu da tega ...prikaži več ni sposoben dojeti, eni slavijo referendumsko zmago, drugi pa evrovolilno zmago. Karavana z daljinsko vodenimi kamelami pa med lajanjem psov mirno nadaljuje proti prepadu.

  • jakec42 13:56 10.junij 2024.

    To je opozorilo strankam,ki ne poslušajo glasu volilcev,ampak jim je bolj važna Evropa in Nato,Zasipajo nas z migranti,delavci iz drugih republik ,ki naj bi delali pri nas ,pa delajo v Avstriji in Nemčiji,socialo pa vlečejo pri nas,kontrola pa spi!