Slovenija
27391 ogledov

SDS je objavila, česar najbrž ne bi smela

Janez Janša Profimedia Janez Janša, predsednik SDS.
SDS je dve uri prezgodaj objavila rezultate evropskih volitev.

SDS je na omrežju X objavila rezultate volitev v evropski parlament, čeprav zakon določa, da se ugotavljanje volilnega izida začne po tem, ko se zaprejo vsa volišča v vseh državah članicah Evropske unije, to je ob 23. uri, ko so se zaprla volišča v Italiji ob 23. uri

Kasneje so sicer dostop omejili, od kod jim podatki, ni jasno, zelo verjetno pa so predstavniki SDS iz volilnih odborov na voliščih stranki sporočali rezultate, še preden so bili vnešeni v sistem Državne volilne komisije, objavljeni pa tako ne smejo biti pred 23. uro zvečer. SDS je menda edina stranka, ki ima svoje predstavnike v vseh volilnih odborih. 

Exit poll, ki ga navajajo v objavi, pomeni raziskavo javnega mnenja, ki se dela na določenih voliščih, ko volivec izstopi iz volišča, pri nas se uporablja izraz vzporedne volitve, dela pa se na način, da se volivca, ki pride z volišča, prosi, da še enkrat izpolni glasovnico. Tega SDS seveda ni delala. 

Evropske volitve projektica SDS | Avtor: SDS SDS

Graf, ki smo ga uspeli videti, je po preštetih nekaj več kot sto tisoč glasovih kazalo, da bo SDS dobila 34 odstotkov glasov, Svoboda pa 27, je pa SDS že v objavi na omrežju X opozorila, da najprej prihajajo rezultati z manjših volišč.

Janša je kasneje pojasnil, da bodo z rezultati z volišč naredili dodatno kontrolo, ko bodo znani neuradnih rezultati, "da se ne ponovi leto 2022, ko je DVK izračunala mandate napačnim kandidatom".

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Pierre 10:41 10.junij 2024.

    Jajceglavi je tud čestital Trumpu za zmago predčasno, pa je pol popušil!!! Glavno je, da gre Domobranko v Brusl, da ga ne bom več gledal in poslušal... Slovenija moja dežela brez SDS !!!!!

  • Puklastimiha 08:10 10.junij 2024.

    Najboljše, da zaradi tega razveljavite in ponovite volitve. Ali pa poženete kolesarje na ulice.

  • bendover 07:26 10.junij 2024.

    naša volišča so takrat bila že zaprta,kaj imajo naši neuradni rezultati s tem,kako bo nekdo volil v Rimu,EU ni skupek zveznih držav