Slovenija
7 ogledov

Slovenci Hrvatom kradejo Srbe

Hrvaški se letos ne piše nič kaj dobra turistična bera. Poleg krize goste odganj Žurnal24 main
Najbližje evropsko morje, prijatelji. To je slogan, s katerim Slovenci na letovanje vabijo Srbe in s katerim so si nakopali jezo hrvaške turistične javnosti.

Srbi zaradi dogodkov iz 90. let sicer še nekaj časa ne bodo med najbolj množičnimi gosti ob Jadranu, pa vendar je Hrvaško ministrstvo za turizem v letošnjem letu, ko bo po nekaterih napovedih dopust na hrvaškem morju preživljalo od 15 do dvajset odstotkov manj tujcev, še posebej računalo nanje.

Da bi popravili klavrno sliko, ki kaže, da Hrvaške ni med prvimi petimi destinacijami po okusu srbskih dopustnikov, je soseda v teh dneh Beograd ter druga večja srbska mesta preplavila z jumbo plakati, na katerih vabijo svoje sosede na dopust v Dubrovnik (ironija v primerjavi z letom 1991 je očitna) in drugam po hrvaški rivieri.

A se je na srbski trg letos odločneje pognala tudi Slovenska turistična organizacija. Poleg aktivne kampanje s sloganom, ki je po hrvaškem mnenju zaradi trenutnega dogajanja med sosedama čista provokacija, je slovenski veleposlanik v Srbiji Miroslav Luci napovedal še olajšave za turistične vize. Direktor STO Dimitrij Piciga je spomnil na skupne zgodovinske korenine, podobnost jezika in razumevanje med Srbi in Slovenci, piše index.hr.

Vendar pa Hrvati nad slovenskimi potezami vihajo nos. Že omenjeni slogan je po njihovem mnenju izmišljotina petih minut, ki je po pisanju Jutarnjega lista hrvaško morje potisnila v Azijo, ob tem pa Slovenci očitno niso pomislili, da je Grčija, prav tako članica EU, Srbiji bližje od Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.