Slovenija
3 ogledov

Slovenija od Rehna pričakuje več

210109_petkovsek_rehn Žurnal24 main
Slovenija od komisarja Rehna glede reševanja meje s Hrvaško pričakuje bolj uravnotežen predlog. Novo srečanje Rehna s slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom bo že jutri dopoldne.

Uradni govorec MZZ Milan Balažic je povedal, da bo nov predlog evropskega komisarja Ollija Rehna za rešitev vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, potem ko mu je Ljubljana poslala dopolnila, bolj uravnotežen in bo bolj odražal tudi interese slovenske strani.

 
 

Dokler ni vse dogovorjeno z vseh treh strani, ni nič dogovorjeno.

Milan Balažic

 
Balažic poudarja, da so dopolnila, ki jih je evropskemu komisarju za širitev poslala Slovenija, podlaga za pogovore o končnem besedilu dogovora o rešitvi slovensko-hrvaškega spora.

Glede poudarjanja hrvaške strani, da je bil Rehnov predlog predstavljen po načelu vzemi ali pusti, pa je Balažic dejal, da EU ne deluje z ultimati. "Menimo, da noben proces pogajanj ne more biti končan zgolj po svobodni izbiri ene od strani sredi pogajanj. Med pogajanji ni mogoče enostransko sprejeti neki vmesni predlog kot končni predlog."

"Dokler ni vse dogovorjeno z vseh treh strani, ni nič dogovorjeno," je še poudaril Balažic. Hrvaška vlada po njegovem mnenju stoji na stališču, ki izraža nepripravljenost za nadaljevanje pogovorov, tudi nepripravljenost na kompromis. "Smo proti nadaljevanju politike izvršenih dejstev in proti temu, da bi si kdorkoli na račun Slovenije zagotavljal enostranske koristi," je poudaril Balažic. "Dialog se bo nadaljeval do končne uskladitve besedila sporazuma," je dodal.

Komisija potrdila, česar Balažic ni želel
Balažic ni želel potrditi datuma prihodnjega srečanja Rehna s slovenskim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in njegovim hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

Tiskovno predstavništvo Rehna pa je potrdilo, da bo srečanje v Bruslju potekalo že jutri, predvidoma dopoldne. Novega srečanja predsedujočega tria v sestavi Francije, Češke in Švedske pa po navedbah diplomatskih virov v Bruslju najverjetneje ne bo pred volitvami v Evropski parlament.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.