Slovenija
38820 ogledov

Slovenijo bo zajel prvi vročinski val letos: Tako vroče bo od srede do petka

Vročinski val Evropa
1/4
Severe Weather Europe
V teh dneh bo naše kraje zajel prvi letošnji vročinski val.

Večina meteoroloških modelov nakazuje prihod zelo močnega in intenzivnega afriškega anticiklona, ki bo nad osrednjo Slovenijo najvišje temperature prinesel v sredo in še nekoliko višje v petek. V četrtek povprečne vrednosti padejo zaradi vdora nekoliko hladnejšega zraka s severovzhoda, piše vremenoslovski portal Ciklon.

Temperature čez dan bodo večinoma med 30 °C in 35 °C, najbolj vroče bo na vzhodu Slovenije. Če bi tako intenziven anticiklon prišel leta 2022, ko smo imeli suha tla, bi lahko govorili o +40 °C, tako pa bodo vlažna tla zavirala segrevanje, še dodajajo pri Ciklonu.

Vročina | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Velja omeniti tudi saharski pesek, ki ga bo med sredo in petkom v zraku veliko. Ne bi se zgodilo prvič, da bi prah znižal temperaturne vrhove za 3 do 4 stopinje °C.

Do kdaj bo trajal vročinski val? Zaenkrat so vroči dnevi napovedani za torek in sredo, od četrtka naprej se začnejo med meteorološkimi modeli delati razlike, večina jih napoveduje konec vročinskega vala v soboto. V petek zvečer oziroma v noči na soboto nas bo dosegla oslabljena vremenska fronta in prinesla osvežitev.

Vročina - Madžarska | Avtor: EPA EPA

"V zadnjem tednu junija je videti, da bomo pretežno pod vplivom severnih in severozahodnih vetrov, kot je videti se nizkotlačni sistemi nahajajo daleč na severu in Italijani že pišejo o fenomenu in azorskem anticiklonu, ki je kraljeval v osemdesetih in devetdesetih letih in so navdušeni. Med azorskim in afriškim anticiklonom je velika razlika, že ime pove, od kod prihajata. Azorski je morski subtropski visokotlačni sistem, afriški pa celinski visokotlačni sistem in je precej bolj vroč. Azorski anticiklon nam bi v zadnjem tednu prinesel prijetne temperature, večinoma med 25 °C in 30 °C," so še zapisali na portalu Ciklon.

Komentarjev 3
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 14:42 17.junij 2024.

    Kje je opozorilo, da gremo v senco, ko najhuje žge ?! In da puhovke niso primerne ?!

  • bi_ba 13:22 17.junij 2024.

    Imamo dovolj zaklonišč?

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:20 17.junij 2024.

    Vse se bo scvrlo