Slovenija
27 ogledov

SLS zahteva ostre ukrepe proti sosedi

Ladji Riba 1 in Riba 2 podjetja Riba sta mirovali od 1. januarja. Žurnal24 main
SLS pričakuje, da bo državni zbor čimprej obravnavali problem uveljavitve hrvaške ekološko-ribolovne cone (ERC) in da bodo poslanci sprejeli ustrezne sklepe. Obenem zahteva prekinitev pristopnih pogajanj s Hrvaško.

Poslanska skupina SLS meni, da je ERC, ki je stopil v veljavo z novim letom in velja tudi za države članice EU, torej tudi Slovenijo, dodaten razlog za sprejetje resolucije o meji s Hrvaško v DZ.

Uveljavitev ERC "med drugim pomeni hrvaško poseganje po polovici Piranskega zaliva in blokado slovenskega neomejenega dostopa na odprto morje", zato v SLS pričakujejo, da bodo v DZ nemudoma obravnavali to tematiko in sprejeli ustrezne zavezujoče sklepe.

Obenem SLS pričakuje takojšnjo in odločno reakcijo pristojnih slovenskih organov, vključno z začasno prekinitvijo hrvaških pristopnih pogajanj k EU do razveljavitve hrvaškega enostranskega sklepa.

Medtem hrvaški politični vrh še vedno molči o uveljavitvi cone. Prav tako tudi mornarica še ni prejela natančnejših navodil, kako postopati pri nadzorovanju hrvaškega morja v novih razmerah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.