Slovenija
14 ogledov

Smrt Netscape Navigatorja

Netscape so na vrhuncu priljubljenosti mnogi enačili z internetom. Žurnal24 main
Spletni brskalnik, ki je za milijone ljudi po vsem svetu pomenil prvi stik z internetom, se poslavlja.

AOL, lastnik Netscape Navigatorja, s prvim marcem ne bo več zagotavljal podpore uporabnikom brskalnika. Takšno odločitev so v podjetju sklenili po tem, ko je postalo jasno, da so dnevi nekdanje slave nepreklicno končani.

Avtor programa je bil Marc Andreessen, ki je kot študent sodeloval že pri pisanju kode za Mosaic, prvi bolj znani spletni brskalnik. Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja je Netscape Navigator uporabljalo kar 90 odstotkov ljudi, ki so surfali po internetu. Takrat se je začel tudi oster boj z Microsoftovim Internet Explorerjem. Slednji je na koncu prevladal, saj ga je Microsoft ponujal v paketu z operacijskim sistemom Windows. Čeprav je Netscape dosegel zmago na sodišču, ki je Microsoftu dodelilo visoko kazen za monopolno vedenje, pa se ni nikoli več pobral, medtem ko je Internet Explorerju do danes uspelo ohraniti mesto daleč najbolj uporabljanega brskalnika.

Razlog za Netscapov zaton je bil tudi v tem, da ni bil sposoben slediti razvoju. Danes je tržni delež Netscape Navigatorja padel na samo 0,6 odstotka, njegovo mesto pa so prevzeli drugi programi, že omenjeni Internet Explorer in Firefox. Poskus, da bi mu s posodobitvami in agresivnejšo promocijo znova vlili svežih moči, je lani propadel.

Naslednika sta Firefox in Flock
AOL je najzvestejšim uporabnikom priporočil, naj svoje brskalnike nadgradijo s Firefoxom ali Flockom, ki oba uporabljata isto tehnologijo kot Navigator. Predvsem odprtokodni Firefox je v zadnjem času zelo uspešen, saj ga po nekaterih raziskavah v Evropi za stik z internetom uporablja že 28 odstotkov uporabnikov interneta, na Finskem pa celo večina. Flock je na drugi strani poznan po nekaterih rešitvah, ki mu dajejo status "družabnega" brskalnika. Med njegovimi posebnostmi je podpora lahkega dostopa do blogov, fotografij in drugih sporočil, ki jih uporabniki pišejo na družabnih straneh, kot sta Flickr in Facebook.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.