Slovenija
13 ogledov

Sodišče nadzorovalo, zdaj bo plačalo

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Okrožno sodišče v Ljubljani je nezakonito preverjalo telefonske klice svojih zaposlenih v zvezi z napadom na sodnico Lukanovo.

Urad informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar  je odgovorni osebi Okrožnega sodišča v Ljubljani izrekel globo v višini 1660 evrov zaradi nezakonitega zbiranja in obdelave osebnih podatkov. Kršitelj je podatke zbiral za ugotavljanje, katera oseba na sodišču je komunicirala z novinarjem v zvezi z eksplozijo bombe na stanovanjski hiši sodnice Katarine Turk Lukan.

Po podatkih, ki so prišli v javnost, naj bi vodstvo sodišča preverjalo klice sodnice Lee Habjanič oziroma njene stike z Dnevnikovim novinarjem Rokom Praprotnikom, in sicer zaradi odtekanja informacij, povezanih s preiskavo napada na sodnico Lukanovo.

Kot pojasnjuje informacijski pooblaščenec, je kršitelj osebne podatke o opravljenih klicih z mobilnega telefona, kot so datum, čas in trajanje klica ter telefonska številka, s katero je bil klic opravljen, od mobilnega operaterja pridobil za namene dokumentiranja poteka medsebojnega obveščanja v zvezi z eksplozijo bombe na stanovanjski hiši omenjene sodnice, ki se je zgodila na začetku novembra.

Nadzor Okrožnega sodišča v Ljubljani je predsedniku višjega sodišča Jerneju Potočarju na začetku decembra naročilo tudi ministrstvo za pravosodje. Naložilo mu je tudi, naj predloži podatke o poslovanju ljubljanskega okrožnega sodišča in o delu njegovega predsednika Andreja Barage v zadevah sodne uprave, povezanih s preverjanjem izpiskov telefonskih klicev zaposlenih na sodišču.

Sodišči previdno
Z ljubljanskega okrožnega sodišča so pojasnili, da bo Baraga informacijski pooblaščenki v zakonitem roku podal zahtevo za sodno varstvo. Na ljubljanskem višjem sodišču pa pojasnjujejo, da Potočar z odločbo še ni seznanjen in je zato tudi ne more komentirati, bo pa to predvidoma lahko storil v ponedeljek.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.