Slovenija
1 ogledov

Strategija usmeritve, ne ukrepov

Mitja Gaspari in Borut Pahor (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Še ta mesec naj bi vlada sprejela izhodno strategijo. Bolj kot konkretni ukrepi bo strategija usmeritev vladi za prihodnje delo.

To je po današnjem srečanju skupine ministrov za pripravo te strategije povedal minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari.

"Bolj kot število ukrepov, katerihkoli in kogarkoli, je pomembno, kaj so osnovne usmeritve. Zaradi tega naši razgovori tečejo dlje časa," je dejal in dodal, da bodo v naslednjih mesecih v DZ začeli prihajati zakoni, ki bodo pomenili uresničitev strategije.

Do predloga ukrepov za izhod iz krize, ki so ga pripravili v največji opozicijski stranki SDS, se bo vlada, tako Gaspari, opredelila v torek.

Prvi pregled po ministrovih besedah kaže, da so ti v marsičem podobni vladnemu razmišljanju, pač pa se opozicijski predlog razlikuje v eni bistveni točki: "Želja po dodatnih davčnih olajšavah v njihovem gradivu namreč ni utemeljena z zelo jasno definiranimi prihranki, ki bi šli na odhodkovni strani."

Obrzdani izdatki
Gaspari ob trenutni makroekonomski fiskalni situaciji poudarja, da je pomembno, da se zavre nadaljnja rast javnih izdatkov in se ne povečujejo davčne obremenitve, da se z razpoložljivimi mehanizmi ustvarijo pogoji za čim bolj učinkovito porabo evropskih sredstev za razvojne namene ter se v okviru socialnega sistema dejansko poskuša razpoložljiva javna sredstva spraviti do tistih, ki jih dejansko potrebujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.