Slovenija
806 ogledov

Svarila: vročina in hudi zastoji, takšno pomoč lahko pričakujete

Promet gneča PIC
Ta konec tedna se nadaljuje vročinski val, na naših cestah pa se pričakuje tudi visoka gostota prometa in povečano število tovornih vozil.

Prihodnji konec tedna bo po napovedih ponovno vroč in v znamenju prometnih zastojev. Številni domači in tuji turisti se vračajo domov po praznikih, končujejo se tudi poletne šolske počitnice v nekaterih nemških zveznih deželah.

Na to prometno zelo obremenjeno soboto, 17. avgusta, med 11. in 18. uro bodo promotorji prometne varnosti na glavnih avtocestnih počivališčih voznikom ponovno delili vodo in preventivna gradiva za večjo varnost na naših cestah.

Agencija za varnost prometa voznike poziva, naj se na pot skrbno pripravijo in seznanijo o morebitnih cestnih zaporah. "Odložite mobilni telefon in druge naprave, ki motijo vašo pozornost med vožnjo, upoštevajte razmere v prometu, vozite na ustrezni varnostni razdalji in s prilagojeno hitrostjo. Za volan vedno sedite trezni," opozarjajo. Dodatno pozivajo, da v parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščate nikogar! Do vročinskega udara pride zelo hitro, za kar so še posebej dovzetni otroci.

Tako na daljši kot na krajši vožnji pa je prav za vse udeležence v prometu ključna spočitost.

Posebno daljše vožnje so fizično in psihično naporne, utrujenost in zaspanost pa močno povečata možnost za nastanek prometne nesreče. Med daljšo vožnjo poskrbite za redne postanke in za ustrezno osvežitev v poletni vročini. Vozniki naj imajo pri sebi vedno dovolj tekočine zase in za sopotnike. Zadostna količina vode je še posebej pomembna v primeru zastojev.

V prejšnji preventivni akciji pred tremi tedni je Agencija za varnost prometa razdelila približno 4.900 plastenk vode in 4.000 letakov. Že to soboto med 11. in 18. uro se lahko na teh 15 lokacijah ponovno oskrbite z vodo in preventivnimi nasveti:
·        Ravbarkomanda, obe smeri
·        Šentilj, obe smeri
·        Voklo, obe smeri
·        Lopata, smer Ljubljana
·        Obrežje, smer Ljubljana
·        Starine, obe smeri
·        Hrušica, smer tunel Karavanke
·        Lom, obe smeri
·        Murska Sobota, obe smeri

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 13:31 14.avgust 2024.

    Če naletiš na zastoj,ki traja in traja,pa še povrh imaš EA ,dober recept za katastrofalen dan.