Slovenija
101 ogledov

Sveče za Tjašo, Natašo in Petra

1/12
Žurnal24 main
Svojci, prijatelji in znanci Tjaše, Nataše in Petra, ki so na začetku oktobra umrli v prometni nesreči pri Arji vasi, so s prižiganjem sveč opozorili na malomarne voznike. Zaslišanja povzročitelja ni bilo.

Simbolno prižiganje belih sveč je potekalo pred Narodnim domom oziroma Mestno občino Celje. Na bližnjem Okrožnem sodišču v Celju naj bi ob 8.30 pred preiskovalnim sodnikom potekalo zaslišanje Branka Mačka, domnevnega povzročitelja tragedije.

Zaslišanje pa je odpadlo, saj Mačka ni bilo na sodišče. Hospitaliziran je v psihiatrični bolnišnici v Vojniku.

Mačkova: Matoz se hvali neupravičeno
Njegova zagovornica Nuša Maček je v izjavi za medije povedala, da tudi po zakonu o kazenskem postopku ni pogojev za njegovo zaslišanje. Na vprašanje, kako komentira današnjo akcijo staršev umrlih mladostnikov, ki so pred celjsko občino v opomin in spomin na svoje otroke prižigali sveče, je Mačkova odgovorila, da to ni primerno, zlasti ne danes, ko se začenja zaslišanje njene stranke. Mačkova je tudi prepričana, da starši umrlih mladostnikov in njihov odvetnik Franci Matoz nimajo nobenih razlogov za današnjo opozorilno akcijo.

"Odvetnik Matoz se javno hvali, da je on zaslužen za to, da je to zaslišanje tako hitro na sodišču, torej po 14 dneh od nesreče, kar ni res. Današnje zaslišanje je posledica tega, da je okrožno državno tožilstvo v bistvu predlagalo začasni odvzem vozniškega dovoljenja Mačku, torej je to razlog, da smo danes tako hitro na sodišču, in pri tem odvetnik Matoz nima nobenih zaslug," je pojasnila Mačkova.

Mačkova je izrazila tudi nasprotovanje gonji oziroma linču njene stranke. Dodala je, da bi Matoz moral ravnati povsem drugače, kar pomeni pomiriti strasti in se častno ter dostojanstveno udeleževati kazenskega postopka.

Svojci med prižiganjem sveč. © Gregor Katič

 
Starši: Ne sprejemamo opravičila
Alojz Kračun
, oče umrlega 24-letnega voznika Petra Kračuna, je novinarjem povedal, da so sveče prižgali v spomin na umrle otroke in da bi se izognili nadaljnjim žrtvam. "Vsi tisti, ki imajo otroke, morajo nemudoma ukrepati. To je naš morilec, ki je stavo dobil s tri proti nič, in to tukaj vidite," je dejal Kračun.


Mama umrlega Petra Marjana Kračun pa je tudi danes poudarila, da jo izguba sina grozno boli, umrl je mlad, premlad, zaradi nemarnosti in objestnosti vinjenega voznika. Po njenih besedah Mačkovega opravičila glede nesreče ne morejo sprejeti, saj ga je izrekel toliko dni po nesreči, ki jih je pahnila v povsem drugo življenje in drugačno razmišljanje.

Starša umrle 22-letne Nataše Godec, Sonja in Martin Godec, prav tako zavračata Mačkovo opravičilo, ki ga je izrekel prek televizijske kamere, saj menita, da bi moral priti osebno še isti dan, ko se je nesreča zgodila, ali vsaj naslednji dan. Takrat bi njegovo opravičilo še sprejeli. "Najine ljube hčere nam ne more nihče več povrniti," sta dejala Godčeva.

Mama umrle 21-letne Tjaše Koštomaj, Karmen Hrastnik Koštomaj, je dejala, da jim je nesreča vzela vse, v kar so polagali svoje upe, hčerko, ki je imela pred seboj še veliko načrtov za življenje. "Bila je zelo ambiciozna, pridna, bila je naša sreča in ponos. Prišli smo zato, da počastimo njen spomin in si želimo čim hitrejšega sojenja in čim bolj pravične kazni," je svoje občutke strnila mama umrle Tjaše.

Matoz: Maček zlorabil medije
Franci Matoz
, odvetnik svojcev umrlih, je glede Mačkovega
opravičila družini umrlih mladostnikov povedal, da si človek, ki se družini ni sposoben opravičiti osebno, ampak to stori prek medijev, ne zasluži sprejetja opravičila. Ob tem je dodal, da mediji ne bi smeli dati Mačku možnosti za opravičilo, saj gre za zlorabo medijev.

Matoz je napovedal tudi nadaljnje dejavnosti, med njimi izdelavo plakatov s slikami umrlih mladostnikov ter imenom in priimkom povzročitelja prometne nesreče. Kdaj bo ta plakat narejen, Matoz danes ni mogel povedati oziroma naj bi ga natisnili, ko se bodo dogovorili z zavodom Varna pot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.