Slovenija
4 ogledov

Telegraph robota pripisal Slovakom

1/2
Žurnal24 main
Britanski spletni portal Telegraph je na široko poročal o robotu, ki smuča po snegu. A je pri tem naredil napako, pripisal ga je Slovakom, ne pa Slovencem.

Napako je sicer pisec popravil že v podnaslovu.

Pred kratkim je v ZDA potekala mednarodna konferenca inteligentnih robotov in sistemov. Na njej je slovenski raziskovalec Bojan Nemec z Inštituta Jožef Stefan predstavil robota smučarja. Robot se zanaša na videokamero, s pomočjo katere zarisuje smer, in na žiroskope ter druge senzorje, na podlagi katerih ohranja ravnotežje.

Nemec je robota posadil na povsem običajne smuči, s čimer je želel pokazati njegove sposobnosti. Nemec sicer po pisanju Telegrapha dvomi, da bi se lahko robot kdaj primerjal s človeškimi smučarji, vseeno pa bi ga lahko uporabili pri razvoju smučarske opreme ali virtualnih smučarskih sistemov. Tudi poškodbe mu niso tuje, v enem izmed najbolj spektakularnih padcev se je resno poškodoval.

Robot je bil sicer izdelan že leta 2008, na omenjenem dogodku pa je požel veliko zanimanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.