Slovenija
0 ogledov

Tesna večina za vladni boj proti korupciji

V reklamnem materialu nemška loterija sicer obljublja, da lahko z eno srečko pri Žurnal24 main
Poslanci in poslanke so s pičlim glasom večine odločili, da je predlog zakona, ki med drugim ukinja protikorupcijsko komisijo, primeren za drugo obravnavo.

Za predlog zakona o omejitvah in prepovedih za nosilce javnih funkcij je ob koncu 36. redne seje glasovalo 37 poslancev, 26 pa jih je bilo proti. 

Medtem ko so predvsem člani največje vladne SDS pritrjevali državnemu sekretarju na ministrstvu za javno upravo Romanu Repu, ki je ob predstavitvi osrednji zakon v boju proti korupciji označil za jasnega in transparentnega, pa so imeli člani opozicije in tudi vladnega DeSUS glede zakona veliko pripomb.

Po njihovem mnenju zakon, ki osrednjo vlogo v boju proti korupciji namenja računskemu sodišču, korupcije ne bo učinkovito odkrival, saj bo preveč pod nadzorom politike. Opoziciji se zdi sporno tudi ukinjanje dosedanje protikorupcijske komisije pod vodstvom Draga Kosa, ki naj bi po predlogu zakona nehala delovati prvega januarja 2009. Proti zakonu je, kot je to pred tem tudi napovedal vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič, glasoval tudi vladni DeSUS.

Koalicija se je ob glasovanju o protikorupcijskem zakonu znova zatresla. © BOBO

 
O vrtcih brez dopolnil opozicije
Z 59 glasovi za in nobenim proti so poslanci in poslanke sprejeli zakon o vrtcih. Še pred tem so zavrnili vsa dopolnila opozicije, dopolnila vladne koalicije pa so sprejeli. Med pomembnejšimi dopolnili koalicije so poslanci sprejeli dopolnilo, po katerem bo država postopoma sofinancirala tudi vrtce za otroke, ki so dopolnili določeno starost. Tako bo po sprejetem zakonu država leta 2010 dodatno sofinancirala starše pri plačilu programov vrtcev za petletne otroke, z letom 2012 za štiriletne, z letom 2014 pa tudi za triletne otroke.

DZ je ob koncu redne februarske seje opravil tretjo obravnavo zakona o udeležbi delavcev pri dobičku in ga na koncu tudi sprejel. Za zakon je glasovalo vseh 69 navzočih poslank in poslancev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.