Slovenija
16 ogledov

Trije kandidati, tudi Pomurec

Zlata Ploštajner po manj kot letu dni zapušča vladno ekipo. Kmalu ji bo sledil š Žurnal24 main
Po odstopu ministrice Zlate Ploštajner, ki je odstopila iz osebnih in zdravstvenih razlogov, v DeSUS že iščejo njenega naslednika. Stranka, ki ji pripada to ministrsko mesto, je evidentirala tri kandidate.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je povedal, da so v stranki evidentirali tri kandidate oziroma kandidatke za položaj ministra za lokalno samoupravo, eden od kandidatov pa prihaja iz Pomurja. Kandidate bo DeSUS koalicijskim partnerjem predstavil v torek, na njem pa naj bi videli, "če kakšno ime ustreza za zasedbo tega mesta".

 

Resni kandidati

Koalicija se o novem kandidatu za vodjenje službe vlade za lokalno samoupravo pogovarja danes. Prekmurci stavijo na Bernarda Gorška, vršilca dolžnosti direktorja Krajinskega parka Goričko, nekdaj tesnega sodelavca ministrice v odhodu Zlate Ploštajner; Erjavec se je včeraj z njim srečal.

Drugi resen kandidat ostaja Andrej Horvat, novi državni sekretar premierja Boruta Pahorja. Neuradno smo izvedeli, da ga ministrovanje zanima. A bo bržkone potrebna menjava resorjev med SD in DeSUS. V igri bi sicer lahko bili tudi Danilo Krapec, Anton Balažek in Marjan Senjur.

Erjavec je pojasnil, da so znotraj stranke kandidate začeli iskati že pred približno tremi tedni, potem ko mu je ministrica Zlata Ploštajner omenila, da razmišlja o odstopu. O imenih predsednik DeSUS ni mogel govoriti, saj je bil dogovor s premierjem Borutom Pahorjem, da se imena najprej uskladi tudi z njim. Erjavec je pojasnil, da so znotraj stranke kandidate začeli iskati že pred približno tremi tedni, potem ko mu je ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner omenila, da razmišlja o odstopu.

Erjavec je sicer zanikal "špekulacije", da naj bi mesto Ploštajnerjeve prevzel novoimenovani državni sekretar v premierjevem kabinetu Andrej Horvat.

Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner je ob današnjem uradnem odstopu zavrnila ugibanja, da so njeni odločitvi botrovala nesoglasja znotraj vlade, slabo črpanje evropskih sredstev in nezadovoljstvo s strokovno usposobljenostjo zaposlenih v službi, ki jo je vodila.

"Razlogi so dejansko osebne narave. Kar se tiče nesoglasij, v življenju mnogokrat naletimo na nesoglasja, ki pa so v dobršni meri interesa vpletenih strani pogosto relativno lahko rešljiva. Tudi to je del političnega in prav je, da vsak izmed nas ministrov razmišlja s svojo glavo, da si predstavimo različna stališča in potem skupaj težimo k iskanju najboljših rešitev," je dejala ministrica.

Pahor ceni ministričino delo
Iz kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja pa so sporočili, da bo premier v skladu z zakonom in poslovnikom DZ takoj začel postopke za imenovanje nove ministrice ali ministra brez resorja. Že v torek pa bo premier začel tudi formalna koalicijska usklajevanja. Premier razloge za odločitev Ploštajnerjeve "razume in spoštuje", hkrati pa obžaluje njen odhod. Pahor kot ministričine uspehe navaja sprejetje predloga zakona o razvojni podpori pomurski regiji, pripravo glavnih usmeritev nove pokrajinske zakonodaje ter dejstvo, da je Slovenija iz neto plačnice postala neto prejemnica proračuna EU.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.