Slovenija
26 ogledov

Umaknili se bodo iz 316 podjetij

Žurnal24 main
Izkupiček od prodaje podjetij v državni lasti na Poljskem naj bi se precej povečal, saj se je na seznamu podjetij, namenjenih privatizaciji, znašlo kar 316 družb.

Na seznamu se je znašla tudi banka PKO BP. ©

 
Poljski časnik Rzeczpospolita je minuli teden objavil seznam podjetij, s privatizacijo katerih naj bi vlada letos po načrtih iztržila kar od 4,5 do pet milijard zlotov (1,25 do 1,39 milijarde evrov), medtem ko se je lani od prodaje državnih podjetij v državno blagajno steklo 1,95 milijarde zlotov.

Na vrhu seznama je Varšavska borza vrednostnih papirjev GPW – vlada namerava prodati paket delnic, ki predstavlja le nekaj manj kot 50 odstotkov celotnega kapitala borze. Večji del naj bi prodali neposredno velikim institucionalnim vlagateljem, od 10 do 15 odstotkov delnic pa prek borze.

Vlada namerava prodati tudi lastniške deleže v več državnih bankah in se popolnoma umakniti iz nekaterih panog, kot so gradbeništvo, turizem in založništvo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.