Slovenija
29 ogledov

Urad: Mercator zlorabljal dobavitelje

Predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak naj bi 30 milijonov evrov vreden pose Žurnal24 main
Mercator je zlorabljal svoj položaj in izsiljeval svoje dobavitelje, odločitev za uvedbo postopka zoper trgovca pojasnjuje urad za varstvo konkurence.

Urad je 18. decembra lani začel postopek zaradi suma, da Mercator dobaviteljem posredno ali neposredno pogojuje nepoštene prodajne ali nakupne cene oz. druge nepoštene pogoje in pogojuje sklepanje pogodb s sprejemom dodatnih obveznosti, ki po svoji naravi in glede na trgovinske običaje niso povezane z vsebino teh pogodb. Kot ugotavlja urad v petkovi izdaji Uradnega lista, je domnevno največji trgovec v državi svoj položaj zlorabljal in od dobaviteljev v zameno za pogodbo terjal številne neupravičene pogodbene bonitete in visoke rabate, ki naj ne bi bili upravičeni z običajnimi pogoji poslovanja.

Že nekaj dni prej, 13. decembra, je urad postopek uvedel tudi proti Infondu Holding, Pivovarni Laško, Pivovarni Union, Radenski, Centru Naložbe in Kolonelu, v katerem urad presoja skladnost koncentracije s pravili konkurence. Družbam varuh konkurence očita, da so najpozneje 4. decembra lani pridobile skupni nadzor nad Mercatorjem, koncentracije pa niso priglasile uradu.

Poziv javnosti
Urad za varstvo konkurence je ob tem pozval fizične in pravne osebe, ki imajo pravni interes za sodelovanje v obeh postopkih, naj prijavijo udeležbo pri uradu v roku 30 dni od objave, torej do začetka februarja. Do takrat lahko za vsak postopek posebej pošljejo pisna mnenja o samem postopku ter dokumente, ki bi bili lahko pomembni za odločitev urada, so še zapisali v objavi v uradnem listu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.