Slovenija
1973 ogledov

Ursula von der Leyen dobila mandat, Grims s posebnim sporočilom

1/3
Ursula von den Leyen zanesljivo osvojila novi mandat na čelu Evropske komisije.

65-letna Nemka Ursula von der Leyen iz politične skupine Evropske ljudske stranke EPP, je na tajnem glasovanju prejela 401 glasov od 720. Proti je bilo 284 poslancev. "Še pet let. Ne morem izraziti, kako hvaležna sem za zaupanje vseh poslancev Evropskega parlamenta, ki so glasovali zame," je zapisala na X. 

Sklepanje kompromisov se ji je obrestovalo

Tik pred glasovanjem so ji podporo zagotovili tudi socialisti (S&D), liberalci (Renew) in Zeleni. Von den Leyen se je v zadnjih dneh posamezno sestajala s poslanci teh političnih skupin, med drugim tudi s slovensko poslanko Ireno Jovevo. 

Prejela bistveno več glasov kot na prejšnjem glasovanju

Za potrditev je von der Leyen potrebovala absolutno večino 360 glasov. Za prejšnji mandat je prejela devet glasov večine, tokrat pa je njen rezultat bistveno bolj prepričjiv, saj je prejela 41 glasov več kot je absolutna večina. 

Slovenski poslanci v večini proti

Med slovenskimi poslanci sta von den Leyen podprla Marjan Šarec (GS) in Matej Tonin (NSi). Vladimir Prebilič (Vesna) je glasoval proti, prav tako Matjaž Nemec SD, ki je zapisal: "Današnja izvolitev von der Leyen žal utrjuje tudi dvoličnost vseh tistih poslank in poslancev, ki so jo podprli, hkrati pa pred in po evropskih volitvah hiteli razlagati o škodljivosti in nedopustnosti skrajnih desnih politik, s katerimi je von der Leyen pred volitvami odkrito koketirala zavoljo večje možnosti izvolitve na mesto predsednice Evropske komisije." Irena Joveva se ni izjasnila, kako je glasovala, iz njenega sporočila pa lahko razberemo, da je novi predsednici naklonjena.

Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu | Avtor: Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji

Branko Grims s posebnim sporočilom

Tudi poslanci SDS Ursule von den Leyen niso podprli, čeprav so člani EPP, iste politične skupine kot predsednica komisije. "Von den Leyen nikoli ni bila naša izbira, pričakujemo, da bo v prihodnjem mandatu pokazala drugačno politiko kot doslej, takšno, kot jo želijo volivci. Njeno delo bomo skrbno spremljali in poskrbeli, da bodo naše zahteve v celoti izpoljnjene," je sporočila Romana Tomc. Poslanec Branko Grims, ki se včeraj prvega glasovanja v Evropskem parlamentu ni udeležil, je na X poslal posebno sporočilo. 

Za vpostavitev obrambne Evropske unije

Von der Leyen je pred glasovanjem nagovorila poslance in se zavzela za vzpostavitev obrambne Evropske unije ter začetek obrambnih projektov, vključno z evropskim zračnim ščitom. "Storiti moramo vse, kar je treba, da bi zaščitili evropske državljane. Zaščititi Evropo je dolžnost Evrope. Mislim torej, da je čas za vzpostavitev resnične obrambne Evropske unije," je poudarila Pričakovano je napovedala posebnega komisarja, pristojnega za obrambo. Prvič je obsodila prelivanje krvi v Gazi.

Kritična do Orbana, njegovega imena ni izgovorila

Izjemno kritična je bila do ravnanja madžarskega premierja Viktorja Orbana v Moskvi, kjer se je sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Tako imenovana mirovna misija ni bila nič drugega kot misija popuščanja," je poudarila kandidatka za predsednico prihodnje Evropske komisije, ki Orbana ni omenila z imenom. 

Zagotovila jim je, da bo v strategiji za evropski kmetijski in prehranski sektor, ki jo bo pripravila, upoštevala  priporočila kmetov. S pripravo načrta za čisto industrijo bo dokončno odpravili odvisnosti od ruskih fosilnih goriv. Vlaganje v domače vire čiste energije naj bi prispevalo h konkurenčnosti evropskega gospodarstva, ki je za von der Leyen prednostna naloga v novem mandatu. V prvih stotih dnevih mandata naj bi pripravila dogovor za čisto industrijo."Naša podjetja potrebujejo predvidljivost za svoje naložbe in inovacije," zagotavlja. Napovedala je, da bodo zato v evropski podnebni zakon vključili cilj zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov za 90 odstotkov do leta 2040.

Napovedala je tudi posebnega komisarja, ki se bo ukvarjal s stanovanjsko problematiko in pripravil evropski načrt za dostopna stanovanja. 

Glede migracij je menila, da je ključno učinkovito varovanje zunanjih meja. Predlagala je potrojitev osebja Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) na 30.000. Za boljšo varnost znotraj Evrope pa namerava predlagati podvojitev osebja Evropskega policijskega urada (Europol).

"Morala bi v zapor, ne na čelo Evropske komisije"

Patrioti in Evropa suverenih narodov ter Levica von der Leyen niso bodo podprli. Podprla je ni tudi velika večina Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). V skrajno desnih političnih skupinah pa tudi v Levici so bili v razpravi do von der Leyenove izjemno kritični. Poljska nepovezana poslanka jo je obtožila, da z zelenim dogovorom uničuje evropsko industrijo ter, da je s tem, ko dopušča prihod ilegalnih migrantov v Evropo odgovorna, za vse napade na ženske. "Morala bi v zapor, ne na čelo Evropske komisije!"

Sestavljanje nove ekipe, želi dve imeni

V prihodnjih tednih bo nova predsednica evropske komisije začela sestavljati novo ekipo. Voditelje držav članic bo pozvala, da ji posredujejo dve imeni za kandidata za evropskega komirja, moškega in žensko. Kot je znano, imamo v Sloveniji izbranega le moškega kandidata, Tomaža Vesela, nekdanjega predsednika računskega sodišča. Izjema bodo komisarji in komisarke, ki bodo ponovno kandidirali.  

Pogovore s kandidati bo začela sredi avgusta, predlog razdelitve resorjev pa naj bi bil znan po počitnicah. 

sergeja.hadner@styria-media.si

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 16
  • Kmodri_ 15:50 18.julij 2024.

    Grimasove pravljice dobivajo novo dimenzijo kletnih!

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 15:40 18.julij 2024.

    Tu med komentatorji človek resnično sreča največ Butalcev!!!

  • Enzgg4 15:35 18.julij 2024.

    Sramota. Vendar pričakovano.