Slovenija
24 ogledov

Uspešnejši v vesolju kot na Zemlji

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ljudje smo bili v iztekajočem se letu zelo uspešni pri raziskovanju vesolja, razvozlali smo nekaj izjemnih skrivnosti Zemlje, še vedno pa ne znamo enotno zaščititi matere Zemlje.

To je bilo leto, ko smo lahko v živo spremljali spektakularni trk sonde ob lunino površje, smele napovedi o iskanju "božjega delca" pa je začel končno uresničevati tudi Cernov hadronski pospeševalnik. Razočaranje leta: neuspeh podnebnega vrha v Københavnu.

Gneča v orbiti
Januarja so znanstveniki potrdili, da so na Marsu našli velike količine metana, kar bi lahko potrjevalo življenje na sosednjem planetu. Februarja se je zgodila zelo nenavadna nesreča, ko sta v spodnjem delu Zemljine orbite trčila ruski in ameriški satelit.

Nasin teleskop Swift je aprila ujel najbolj oddaljen dogodek v vesolju doslej – 13 milijard svetlobnih let oddaljeno eksplozijo zvezde.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Hubblu namestili očala

Maja so bile oči strokovne javnosti uprte v posadko vesoljskega plovila Atlantis, ki je z drzno akcijo popravila teleskop Hubble, zadnjič pred njegovo upokojitvijo. Hubble se je takoj odkupil z izjemnimi fotografijami vesolja.

Paleontologi pa so na Zemlji občudovali najdbo 47 milijonov let starega fosila primata z vzdevkom Ida. Ida naj bi bila manjkajoči člen med človekom in današnjimi opicami, trdijo nekateri znanstveniki, a drugi v to dvomijo.

Evropska vesoljska agencija je maja v vesolje poslala teleskop, ki bo preučeval nastanek vesolja.

Periodni sistem je dobil 112. element, zelo težki kopernikum (Cp).

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Julij je bil glede varovanja okolja še optimističen, saj je skupina G8 na srečanju sklenila zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za 80 odstotkov do leta 2050, celoten svet pa naj bi jih zmanjšal za 50 odstotkov. ZDA in EU pa so se dogovorile za skupno odpravo na Mars brez posadke. Ves svet se je spomnil tudi na 40. obletnico znamenitega stavka: Majhen korak za človeka .... Ob tej priložnosti je Nasa objavila fotografije sledi prvega pristanka na Luni, ki so vidne še danes.

Neandertalec je vohal
Polarni medved in škotska ovca se zaradi podnebnih sprememb manjšata, po pisanju BBC dokazuje študija. Neandertalci so že imeli gen za okušanje, pravi delno razvozlanje genoma tega prednika človeka. Celoten genom bo razvozlan prihodnje leto.

Septembra je prišla dobra novica za Antarktiko, saj so satelitski podatki pokazali, da se je letos led talil počasneje kot običajno. Tega meseca je po prejšnjem namernem trku sonde ob površje Meseca prišel tudi dokaz, da je na Zemljinem satelitu resnično manjša količina vode.

Ardi je bil naš prednik
Za enega najpomembnejših znanstvenih dosežkov leta 2009 šteje Ardi – 4,4 milijona let star prednik človeka. Njegov fosil so preiskovali kar 17 let.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

V spominu je ostal tudi fosil morske pošasti, ki je bila strah in trepet oceanov pred okoli 150 milijoni let. Novembra so po dobrem letu znova zagnali hadronski pospeševalnik delcev v švicarskem centru. S trki med delci pri izjemnih hitrostih bodo poskušali znanstveniki razvozlati, kako je nastajalo vesolje.

Kaotični København
Novembrska vest, da se led na Grenlandiji topi rekordno hitro in da se bo v primeru izginotja gladina morij dvignila za sedem metrov, ni kaj prida ganila voditeljev skoraj 200 držav, ki so v danskem Københavnu dva tedna poskušali doseči dogovor o skupnem nastopu za obvarovanje podnebja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.