Slovenija
3583 ogledov

Včeraj izmerjeni rekord je naslednje dni lahko že presežen

vročina Saša Despot
Vročinski val vsaj do konca tedna.

Agencija RS za okolje (Arso) je v torek v Dobličah pri Črnomlju izmerila najvišjo temperaturo v tem letu, in sicer 38 stopinj Celzij. To je 0,2 stopinje več od najvišje ponedeljkove temperature, ki so jo izmerili v Osilnici. 

Poleg najvišje temperature letošnjega leta so visoke temperature izmerili tudi na višjih nadmorskih višinah. V vasi Krn na nadmorski višini 918 metrov so namreč izmerili 32,5 stopinje.

Najvišjo temperaturo v zgodovini uradnih merjenj so v Sloveniji sicer izmerili 8. avgusta 2013, ko je bilo v Cerkljah ob Krki 40,8 stopinj Celzija.

Popoldne nove nevihte

Vročinski val bo po besedah meteorologinje na Arsu Veronike Hladnik Zakotnik vztrajal do konca tedna. Danes je jasno s spremenljivo oblačnostjo. Dopoldanske plohe so se z južnim vetrom pomaknile proti severovzhodni Sloveniji in bodo vztrajale do popoldneva, ko bodo nastajale nove nevihte.

Glavnino popoldanskih neviht na Arsu napovedujejo za osrednjo in zahodno Slovenijo. "Vzdolž dinarske pregrade se bo popoldne veter malo obrnil v jugozahodno in zahodno smer, da bo novo nastale plohe nosil proti vzhodu," je za povedala meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik. Hujših neurij ne pričakuje pač pa zmerne kratkotrajne plohe.

Do 37 stopinj

Najvišje dnevne temperature bodo danes od 30 do 35, na Goriškem do 37 stopinj. V četrtek bo pretežno jasno, popoldne bodo v notranjosti nastale posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 20, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 30 do 36 stopinj.

Po nižinah bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, vročina bo najbolj izrazita na Primorskem. Na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Vročinski val vsaj še do vikenda

Vročinski val bo po navedbah Hladnik Zakotnik vztrajal vsaj še do konca vikenda, temperature v petek pa bi bile lahko še višje od tistih v prejšnjih dneh, še zlasti na vzhodu, severovzhodu in v Beli krajini.

Na Arsu izrazitejšega vročinskega vala konec avgusta ne pričakujejo, je pa poudarila, da bodo do konca naslednjega tedna temperature po vsej verjetnosti vztrajale okoli 30 stopinj.

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 14:43 14.avgust 2024.

    Leta 1950 so 7. julija namerili v Črnomlju 40,6 stopinje Celzija in marsikje je verjetno bilo še več, ampak takrat ni bilo toliko merilnih postaj, sploh pa te niso bile sredi asfalta in betona... chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://meteo.arso.gov.si/uploads/probase/www/climate/text/sl/weather_events/slovenski-vremenski-rekordi.pdf

  • Ender3 14:38 14.avgust 2024.

    Na Nori24tv štejejo samo migrante. Vročina jim očitno ne dela težav..